ĐAKOVO

Na 29. đakovačkim bušarima gosti iz Slovenije i Mađarske

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Središnji program najveće pokladne manifestacije istočne Hrvatske - Đakovačkih bušara bit će subotu i nedjelju, 11. i 12. veljače, a prve priredbe održavaju se sutra, rečeno je u petak na predstavljanju u Đakovu.

To su na konferenciji za novinare u maloj gradskoj vijećnici najavili gradonačelnik Marin Mandarić i direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek.

Središnji program velika je pokladna povorka od 40-ak skupina i 1500 do 1700 sudionika pod maskama iz svih krajeva Hrvatske te iz Slovenije  i Mađarske koja će u subotu, 11. veljače proći gradskim središtem, a tada će gradonačelnik i ključeve grada predati bušarima.

Gradonačelnik Mandarić izrazio je zadovoljstvo što se bušari nakon dvije pandemijske godine vraćaju u punom sjaju, a ove godine, uoči jubilarnih 30. bušara sledeće godine, donose mnoge novosti, o čemu je govorila direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek.

Ona je najavila novi vizualni identitet te manifestacije.

Važnost Đakovačkih bušara prepoznala je i Hrvatska turistička zajednica, koja ih je na svojim društvenim mrežama istaknula zajedno sa Samoborskim fašnikom, koji je već 197. po redu, te Riječkim karnevalom, rekla je Burek,

U velikoj pokladnoj povorci  bit će, kako je rekla, maske koje su na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine te moderne maske s područja Dalmacije, Rijeke i drugih krajeva Hrvatske. Dodala je kako su smještajni kapaciteti u Đakovu za bušare najvećim dijelom popunjeni.

U program 29. đakovačkih bušara ove su se godine uključili i gradovi - prijatelji Đakova: Sinj, Vrlika i Tomislavgrad (BiH).

Oni će, među ostalim, sudjelovati i u programu Bušarenju u subotu, 11. veljače na đakovačkom korzu, gdje će biti gastronomski sadržaji, prodaja tradicionalnih i autohtonih proizvoda, ulični zabavljači i dr. 

Na Bušarenju se očekuje oko 40 izlagača iz Slavonije i Baranje. Isti dan se u prigradskim Novim Perkovcima održava pokladno jahanje, a dan poslije, u nedjelju, 12. veljače pokladni običaji.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum