ŽUPANJA

Županja: Pokladni jahači najavili 54. Šokačko sijelo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Oko 40-tak jahača podijeljenih u dvije skupine radi epidemioloških mjera, projahalo je na konjima u nedjelju ulicama Županje u sklopu pokladnog jahanja, najavljujući ovogodišnje, 54. šokačko sijelo, koje je u subotu počelo u tome vukovarsko-srijemskom gradu.

Pokladne jahače u središtu Županje, ispred gradske uprave, pozdravio je gradonačelnik Davor Miličević.

"Ovogodišnjim Šokačkim sijelom koje održavamo u specifičnim uvjetima uslijed pandemije koronavirusa, potvrđujemo onu staru narodnu izreku "Selo može izumrijeti, ali običaji ne". Održat ćemo sve što smo zamislili, pridržavajući se epidemioloških mjera uz program koji će se održati on line", kazao je gradonačelnik Davor Miličević.

Ocijenio je kako je ovogodišnje geslo 54. šokačkog sijela "Inat šokački" najprikladnije za situaciju uslijed pademije koronavirusa.

"Želimo pokazati da nas ima i da još uvijek, unatoč koronavirusu koji je prouzročio ogromnu štetu ne samo u Županji već i cijeloj Hrvatskoj, volimo i čuvamo naše običaje i tradiciju", poručio je gradonačelnik Županje Davor Miličević.

Po riječima predsjednika Konjogojske udruge "Stari graničar" iz Županje Marka Maroševca, prošlih je godina ulicama Županje znalo projahati i više od 100 konjanika, ali je ove godine, u želji da se ispoštuju epidemiološke mjere, pozvano tek pedesetak jahača koji su razdijeljeni u dvije skupine koje će odvojeno jahati gradskim ulicama.

Građane je pozvao da ne izlaze u velikom broju na ulice već iz svojih dvorišta prate jahače koji inače, po tradiciji, koja je ove godine izostala, zastaju kod pojedinih domaćinstava koja ih časte domaćim jelima i pićem, a oni im se zahvaljuju pjesmom.

Ovogodišnje, 54. šokačko sijelo održava se od 6. do 16. veljače pod geslom "Inat šokački" i u on line izdanju. Građani će predviđene priredbe i događanja, koji su snimljeni ranijih dana, moći pratiti u programu elektroničkih medija, na društvenim mrežama, internetskim stranicama Grada Županje, Šokačkog sijela, Turističke zajednice grada Županje, na velikom LED ekranu na Trgu kralja Tomislava te u programu Plave vinkovačke televizije i Hrvatskog radija Županja.

Održat će se sve tradicionalne priredbe koje čine tu tradicijsku manifestaciju prepoznatljivom, poput svečanosti otvorenja, Folklornih večeri, Sijela pučki pisaca i izbora najljepše djevojke u narodnoj nošnji "Šokački cvit 2021.", izuzev Seljačke zabave koja se tradicionalno održava zadnjeg dana manifestacije, u utorak, dan prije blagdana Čiste srijede kojom u Katoličkoj crkvi počinje vrijeme korizme.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter