ZAGREB

Izložba Stipana Tadića "The Apple Shrinking" u Galeriji Račić od 10. siječnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba renomiranoga hrvatskog slikara, strip-crtača i muralista Stipana Tadića pod nazivom "The Apple Shrinking" otvara se u utorak, 10. siječnja, u Galeriji Josip Račić Nacionalnoga muzeja moderne umjetnosti (NMMU).

Ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, i autor koncepcije, Branko Franceschi za postav izložbe odabrao je 18 djela, a to su radovi na papiru, ulja na platnu, ulja na drvu, slici i na staklu, "na kojima Tadić poput vlastitog dnevnika bilježi transformaciju životnih navika Njujorčana za vrijeme pandemije COVID-19, kao i drugačiju atmosferu kojom je taj velegrad odisao".

Franceschi u predgovoru pratećeg kataloga izložbe ističe kako su prikazi života i portreti Tadićeva naraštaja "najmarkantniji dio umjetnikova njujorškog opusa".

Stoga je, naglašava, uz prizore praznih gradskih ulica i trgova, postaja podzemne željeznice, divovske stambene zgrade utonule u sumornu atmosferu civilizacijskog zastoja u odabir uvrstio i portret Renea te nekoliko umjetnikovih autoportreta (Autoportret s New Yerseyem, Autoportret u Kineskoj četvrti, Manhattan, Autoportret s uličnom hranom, Šetnja kroz Mott Street).

Ocjenjuje kako Tadića resi zanimanje za stvarnost koja ga okružuje te dodaje kako ga izrazita pronicljivost i sposobnost da izborom motiva te koncipiranjem kompozicije u segmentu svakodnevnice čine vrsnim kroničarem kurentnih zbivanja.

Stipan Tadića od 2018. živi i radi u New Yorku. Naziv zagrebačke izložbe, koju će publika imati prigodu razgledati od 10. siječnja do 5. veljače, parafraza je naziva pjesme Melvina Van Peeblesa "The Apple Streching", koja opisuje velegradski život New Yorka, a koju je 1982. na LP-u "Living My Life" objavila i proslavila Grace Jones.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater