RIJEKA

Rijeka: Otvoren skup o kulturi i postpandemijskom razdoblju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodna konferencija "Kultura u postpandemijskom razdoblju - prilika za razvoj i nove mogućnosti" na kojoj se razmatraju teme urbane i teritorijalne obnove i regeneracije te uključivanja i sudjelovanja građana, otvorena je u srijedu u Dječjoj kući u Rijeci. 

Riječ je o dvodnevnoj konferenciji koja se organizira u sklopu provedbe europskog projekta MESOC (Measuring the Social Dimension of Culture) financiranog iz Obzora 2020 – Okvirnog programa EU za istraživanje i inovaciju.

U tom je projektu Rijeka jedan od deset europskih partnerskih gradova koji su se udružili kako bi proveli pilot istraživanje kao evaluacijsko sredstvo za procjenu društvene vrijednosti i utjecaja kulturnih politika i praksi povezanih s trima temama Nove Europske agende za kulturu. To su zdravlje i blagostanje, urbana i teritorijalna renovacija i regeneracija te uključivanje i sudjelovanja građana.

Na otvorenju skupa riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je da je upravo prostor art-kvarta Benčić, u kojem se održava prvi dan skupa, najbolji primjer urbane prenamjene i oživljavanja prostora.

"Mnogo napora i entuzijazma uloženo je u ostvarenje projekta uređenja prostora nekadašnje tvornice Rikard Benčić u dio grada namijenjen kulturi, s Dječjom kućom, Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Muzejom grada Rijeke i budućom Gradskom knjižnicom", rekao je Filipović.

Uređenje će se zaključiti dovršenjem i otvaranjem Gradske knjižnice te uređenjem cjelokupnog okoliša, sa zelenim površinama i trgom, dodao je. 

Načelnica Sektora za kulturno-umjetnički razvoj Ministarstva kulture i medija i bivša direktorica projekta EPK 2020 u Rijeci Irena Kregar Šegota ocijenila je znakovitim da se konferencija s ovom temom održava u Rijeci, bivšoj europskoj prijestolnici kulture, projekta s vrijednom ostavštinom, brojnim rezultatima i iskustvima koje vrijedi čuti.

Ustvrdila je da su potrebne nove kulturne politike, nova razmišljanja i modeli u razdoblju nestabilnosti i nenormalnosti, u globalnim trendovima u kojima je kultura na udaru.

Savjetnica riječkoga gradonačelnika za europske projekte Suzana Belošević Romac istaknula je da će se sudionici skupa baviti socijalnim dimenzijama kulture, poput urbane regeneracije, utjecaja kulture na zdravlje i blagostanje, sudjelovanje građana u kulturi. 

"Kako je Rijeka imala velika ulaganja u kulturnu infrastrukturu, bilo nam je važno da se razgovara i o načinima davanja sadržaja tim prostorima. To je pitanje dovođenja grana u te prostore, ali i problematiziranja tradicionalnog i digitalnog u kulturnoj sferi", rekla je Belošević Romac.

Središnja predavanja drže arhitekt Dinko Peračić, nagrađivani autor niza arhitektonskih projekata od kojih se izdvajaju projekti za javne prostore i građevine, posebno zgrada za kulturu te Franco Bianchini sa Sveučilišta Leeds Metropolitan koji će predstaviti svoje istraživanje o učincima pandemije covida 19 na realizaciju individualnih projekata EPK i njihovo daljnje planiranje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter