BERLIN

Guterres: u pandemiji zastarjele industrije koje zagađuju ne trebaju dobiti pomoć

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je u utorak da se ekonomska pomoć koja se daje zemljama u pandemiji covida-19 treba vezati uz provedbu mjera protiv klimatskih promjena i zaštitu okoliša.

"Dok trošimo bilijune za oporavak od covida-19 moramo stvoriti nova radna mjesta i poslove putem čiste, zelene tranzicije", rekao je Guterres na "Petersberškom klimatskom dijalogu" glede pomoći koje se gospodarstvima u svijetu daje u krizi izazvanoj širenjem novog koronavirusa.

"Gdje se koristi novac poreznih obveznika za spašavanje tvrtki mora se stvarati zelena radna mjesta i održiv i inkluzivan rast", dodao je. "Tim se novcem ne smije pomagati zastarjele industrije koje zagađuje i stvaraju velike količine ugljikovog dioksida".

Pandemija koronavirusa, koji uzrokuje bolest covid-19, prilika je da se svijet preusmjeri na put "suzbijanja klimatskih promjena, zaštite okoliša, zaustavljanja gubitka biološke raznolikosti i dugoročno osigura zdravlje i sigurnost čovječanstva", rekao je čelnik Ujedinjenih naroda.

Ovogodišnji dvodnevni „Petersberški klimatski dijalog“, nazvan tako po brdu Petersberg pored Bonna gdje je održana i prva konferencija, preko video-veze je okupio sudionike iz 30 zemalja.

Ovu konferenciju uspostavila je njemačka kancelarka Angela Merkel 2010. kako bi dala novi poticaj klimatskim pregovorima nakon neuspjeha UN-ovog samita u Copenhagenu.

Njemačka je domaćin ovogodišnjeg dijaloga zajedno s Britanijom, gdje bi se trebao održati idući UN-ov samit o klimi. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini