SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Predstavljena knjiga Marte Barone naziva „Potopljeni grad“ te zvučna poezija Katalin Ladik

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


„Potopljeni grad“ naziv je knjige Marte Barone koja je predstavljena u srijedu navečer na Sa(n)jmu knjige u Istri. Autorica je ranije pisala uglavnom za djecu, studirala je komparativnu književnost, a u ovoj knjizi piše o svome ocu Leonardu, pripadniku ekstremne ljevice tijekom talijanskih "olovnih godina".

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

O knjizi je govorila uz moderatoricu Tatjanu Peruško, a treba istaknuti da je ovo djelo osvojilo talijanske književne nagrade "Fiesole narrativa Under 40" i "Elio Vittorini", a bio je i finalist ugledne nagrade Strega. U Hrvatskoj je knjiga objavljena u nakladi Sandorfa i prijevodu Antonije Radić.

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

- Počela sam se baviti time prilično mlada, dok sam sređivala neke dokumente, i htjela sam na taj način bolje upoznati oca, iako sam počela za djecu pisati vrlo rano, već sa 16 godina, a s 21 godinom objavila sam prvu knjigu. Iskreno, nisam namjeravala pisati o ocu, ali onda sam ušla u sve to, htjela sam ga bolje upoznati, upoznati dio njegova života prije nego što je postao moj otac, kazala je, te nastojala je i rasvijetlili neka događanja iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Budući da nije bilo puno dokumenata o tom pitanju, trudila se to učiniti prije svega zahvaljujući svjedočanstvima.

Tatjana Peruško kazala je da se o tom razdoblju u Italiji kod nas ne zna puno, zna se o postojanju Brigate Rosse te otmici i ubojstvu Alda Mora, ali bilo je tu još drugih teških epizoda, o organizaciji Lotta Continua i Prima Linea ne zna se puno, bilo je puno izravnih i neizravnih žrtava, navela je.

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

U programu Poezija je pitanje srca predstavljena je knjiga Katalin Ladik „Raspjevane žeravice: izabrane pjesme 1962. – 1982.“ (DAF), o čemu su pored autorice govorili Zoran Senta i Ivana Peruško.

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Katalin je vrlo dojmljivo i sugestivno kazivala stihove te svoje zvučne poezije. Po stručnoj, enciklopedijskoj definiciji „zvučna poezija je umjetnička forma koja premošćuje pismenost i glazbenu kompoziciju , u kojoj su fonetski aspekti ljudskog govora u prvom planu umjesto konvencionalnijih semantičkih i sintaktičkih vrijednosti; te je prvenstveno namijenjena izvedbi“. I upravo je to Ladik sjajno dočarala.

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Govoreći o njezinoj poeziji, moderatorica programa Ivana Peruško kazala je da je u tim stihovima prisutna svakodnevica, folklor, elementi narodnih bajki, prostora, prirode, a izdavač Zoran Senta kazao je da stjecajem okolnosti sada imaju malo promocija, jer sam sve radi na knjigama, a ova zbirka sadrži radove Ladik od 1962. do 1982., te nada se da će u budućnosti objaviti i one nastale od 1982. do 2022.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum