ZAGREB

Nagrađivani mladi umjetnici na izložbama u SC-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Studentskom centru u petak, 2. prosinca otvaraju se dvije izložbe nagrađivanih mladih umjetnika - "Itinerarij" Luke Kuševića u Galeriji SC i "Babilonski viseći vrtovi" Gaie Radić u Kiosku.

Po riječima Jelene Šimundić Bendić, Luka Kušević svaki put iznova u svom slikarstvu iznosi mistične pejzaže fantastičnog kolorita, no unatoč repeticiji jedine slikarske teme, svaki se ciklus razlikuje od onoga prethodnog.

"Kuševićev slikarski ciklus od samo nekoliko imaginarnih pejzaža, duhovni je vodič kroz konstante transformacije u prirodi i demonstracija novog, nužnog pristupa Svijetu, napose usred krize gdje se naša kuća zbog otuđenosti i nerazumijevanja nezaustavljivo urušava".

Luka Kušević (Zagreb, 1993.) diplomirao je na Odsjeku za slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Zoltana Novaka. Samostalno izlaže od 2018., a ističu se izložbe u Galeriji Forum 2018., Zlatni ajngel u Varaždinu 2019. i Galeriji Matice hrvatske 2022. Redovno izlaže i na skupnim izložbama, mešu ostalima tu su 5. Bijenale slikarstva 2019. i 2020. Erste fragmenti 16, na kojoj mu je otkupljen rad, a na 6. Bijenalu slikarstva 2021. osvaja nagradu Iva Vraneković  - Vladimir Dodig Trokut. 

Za izložbu Gaie Radić Anđela Tenšek zapisala je kako umjetnica narativ Babilonske ohole ambicije za dosezanjem božanskog pomoću dobro poznatog motiva u umjetnosti – Kule Babilonske, koristi u službi metafore za današnje društvo koje uporno korača u virtualno u nastojanju prožimanja u svijet digitalnog gdje izmiču granice tjelesnosti i prostornosti. 

"Autorica prožimanje digitalnog u stvarni prostor naglašava koristeći se kablovima postavljenima u obliku mreža circuit boarda, odnosno sklopovskih pločica, podsjećajući također na korijenje i lijane visećih vrtova Babilona", napomenula je.

Gaia Radić (Pula, 2001.) upisuje 2019. Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijec te godinu dana kasnije i Fakultet za arhitekturu u Ljubljani. Dobitnica je Erste 2. nagrade na 36. Salonu mladih 2022. te je bila finalistica Nagrade za mlade umjetnice Zlatna lubenica 6.0.

Njezina izložba u Kiosku može se pogledati do 22. prosinca, izvana kroz staklene površine objekta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater