treća večer Sa(n)jma knjige

FOTO / Predstavljena ozvučena pripovijetka "Brigada del amanecer", čiji su autori Milan Rakovac i Tamara Obrovac

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Djelo nastalo u produkciji vodnjanske Apoteke rezultat je, kako je navedeno "suradnje dvoje značajnih umjetnika koji, svaki u svom izričaju, nadahnuće crpe sa sličnih izvora - onoga Istre i njenih ljudi, povijesti i baštine, uvijek ističući snagu univerzalnog u lokalnom istrijanskom"

Trećeg dana, odnosno treće večeri Sa(n)jma predstavljena je ozvučena pripovijetka "Brigada del amanecer", čiji su autori Milan Rakovac i Tamara Obrovac, a koja je objavljena zahvaljujući vodnjanskoj Apoteci - prostoru za suvremenu umjetnost.

Multi-kulti

Djelo nastalo u produkciji vodnjanske Apoteke rezultat je, kako je rečeno "suradnje dvoje značajnih umjetnika koji, svaki u svom izričaju, nadahnuće crpe sa sličnih izvora - onoga Istre i njenih ljudi, povijesti i baštine, uvijek ističući snagu univerzalnog u lokalnom istrijanskom".

Moderator predstavljanja Aljoša Pužar kazao je da je riječ o specifičnom projektu, "dubokog, raskošnog baritona Milana Rakovca zajedno s glazbenim kreacijama Tamare Obrovac, u jednom osebujnom dijalogu od oko sat vremena.

Rakovac je i objasnio da je riječ o pištolju "astra" 9mm kurz, P. WA 251, 54875, tvornica Unceta y Compania, Guernica, Španjolska koji je njegovo vlasništvo i ostavit će ga unuku, a govorio je o tome kako je i pištolj došao do njega, kako ga je Nijemcu uzeo Crnogorac koji ga je poklonio Dalmatincu. Pričao je i o samome nastanku ovoga projekta, kako su snimali u svojevrsnoj kaponeri, dva puta dva metra gdje se nije smjelo fumati, a Tamara je govorila o spoju melodije i riječi, te o lijepoj suradnji s Rakovcem, o muzici jezika. Rakovac je kazao da je prijateljima iz Zagreba morao objašnjavati da to nije Zulu, taj Tamarin izričaj, na što je ona rekla da je to gotovo filmična pripovijetka, na više razina.

Na promociji je bilo govora o strukturi tog audio booka, kreativnosti, umjetnosti, a Rakovac je kazao da je knjiga zeznula njega samoga, dok je Obrovac govorila o višeslojnost ovoga projekta.

Idejni koncept potpisuje Tatjana Genc, tonski snimatelj glasa Milana Rakovca je Mario Rašić, produkcija zvuka djelo je Zvonimira Duspera i Tamare Obrovac, a izdanje je Audio Store Transonica, Zagreb 2022.

- S Obrovcima imam posla pol života, s Ivanom, Ninom, velikim slikarom koji djelom i multi-kulti djelovanjem ubada u svaku artističku poru… Tamarina je ideja, naravno, da pročitam nešto svoga, za čit.. pardon, slušatelja. Majstorica, plus ton-majstori, muštrali su me, čini mi se, satima. Jer čitam sam za se, a pišem za druge. Sebe samoga sebi – ne čitam nikad. Tamara i tonac učinili su čudo, muzika, tonske intervencije, spašavajući moj disonantni bariton… Ostalo je na slušatelju-čitatelju, ističe Milan Rakovac.

Povijest i genealogija

Tamara Obrovac pak navodi "Milan Rakovac svojim toplim baritonom ne čita već u pravom smislu riječi interpretira svoju pripovijetku, kojoj tako dodaje jednu novu razinu postojanja, razinu s koje sam kretala u "ozvučavanje", slijedeći njegov glas".

Kazala je da je Milan njezin suborac, iako su generacijski različiti, znaju se šaliti dok stvaraju, "kao dvoje Istrijana ukorijenjenih u svoju črlenu zemlju, u svoj govor, u svoju Istru koja nas određuje ali ne i omeđuje".

Tamara Obrovac, pjevačica, flautistica, skladateljica i autorica tekstova rođena je 1962. godine u Puli. Ubrzo stvara vlastiti skladateljski rukopis povezujući glazbenu i dijalektalnu tradiciju rodne Istre s jazz glazbom što joj donosi i internacionalno priznanje. Vodi nekoliko glazbenih formacija, a uz internacionalnu koncertnu aktivnost sklada glazbu za kazalište i film. Sa svojim ansamblima održala je više od 500 međunarodnih koncerata, a za svoj rad je višestruko nagrađivana.

Milan Rakovac, književnik, publicist i prevoditelj, rođen je 1939. u Rakovcima kraj Poreča. Školovao se u Puli i Zagrebu, završio Vojnopomorsku akademiju u Divuljama kraj Splita. Književni inovator i "avangardist iz više smjerova: jezikoslovnog, izričajnog, tematološki lokalnog i univerzalnog". Od 1964., kada su mu objavljene prve važnije čakavske pjesme, njegova je stalna preokupacija Istra – ljudi, priroda, prošlost, sadašnjost, suživot. Od 1968. djeluje i kao profesionalni novinar. Bio je glavni urednik Glasa Istre 1973.-75. Objavljuje pjesme, romane, putopise i kratke priče zavičajnog, istarskog nadahnuća. Piše i oglede, novinske članke, filmske scenarije i drugo.

Knjiga je objavljena uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini