MINI ANKETA

Slavni pisac Orhan Pamuk uskoro dolazi u Pulu. Tim povodom pitali smo Puljane tko je Orhan Pamuk. NEKI ODGOVORI SU ZA NASMIJATI SE DO SUZA

| Autor: Lara BAGAR

Zvijezda ovogodišnjeg pulskog Sajma knjiga, koji se održava u prosincu, bit će veliki turski pisac Orhan Pamuk koji se u Pulu vraća nakon 15 godina. Znameniti turski autor dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2006. godine i najpoznatiji po romanima "Zovem se crvena", "Bijeli zamak", "Snijeg", "Tiha kuća", "Muzej nevinosti".

Iako Pula ima pravi festival književnosti, pitanje je koliko Puljani čitaju i znaju li uopće tko je Orhan Pamuk?

Provjerili smo...

"Nešto mi je poznato", zbunjeno je počela 33-godišnja majka u šetnji s djetetom i završila s "a ne, samo sam načula". Kad smo joj otkrili o kome je riječ, prokomentirala je da bi to zasigurno znala njezina šogorica koja čita knjige.

"Ne znam", kratko je odgovorila 20-godišnja Petra. "Pamuk? Pa znam što je pamuk. A Orhan? E to ne znam", rekao je 35-godišnji Adnan.

"Nikada nismo čule za njega", nakon podužeg razmišljanja gotovo unisono, u jednom glasu, osgovorile su dvije 18-godišnjakinje u jednom pulskom shopping centru.

"Znam, pisac je. Pročitala sam njegovu knjigu "Zovem se crvena". Eto, nema dva mjeseca", rekla je 53-godišnja Dragana i poveselila se što dolazi u Pulu.

"Ma ne znam tko je Orhan Pamuk, ali znam tko je Mahmut Orhan", našalio se 38-godišnji Mirko. E sad smo se mi našli u nedoumici, pa smo mi njega upitali: "A tko je Mahmut Orhan?", a on će "DJ. Turski". Našu nevjericu pokrijepio je videosnimkom s Youtubea.

Eto, ako se ne čitaju turski pisci, slušaju se turski DJ-evi.

"Neki Turčin. Znam to po imenu. Ma to je neki pisac, ja sam ti pametan", zadovoljno je odgovorio 68-godišnji Viktor i na naše objašnjenje da gostuje na ovogodišnjem pulskom Sajmu knjiga nadodao: "Takve pametne ljude treba pogledali i slušati, uvijek se nešto pametno izvuče"

"Nešto sam pročitala u novinama", kratko je odgovorila 52-godišnja gospođa, dok njezina prijateljica nikada nije čula za njega.

"To je pisac. Poznajem ga kao publicistu. No, on je i društveni radnik, koliko znam liberal. Što nije on dobio Nobelovu nagradu za književnost?", priupitao nas je 83-godišnji Saša te se razveselio informacijom da će gostovati na Sajmu koji će posjetiti ako bude mogao, odnosno ako ga noge ne budu boljele.

"Što je to", upitala je 35-godišnja Ana, dok je njezin 28-godišnji prijatelj kratko i vrlo nezainteresirano odgovorio "Ne znam".

"Orhan Pamuk, tko je to?", upitala je 66-godišnja Rosana. Njezina prijateljica, 74-godišnja Anamaria, popravila je dojam pa prokomentirala "Orhan Pamuk? Turski pisac. Nikad nisam pročitala njegovu knjigu, ali znam za njega", zadovoljno je odgovorila.

"Kako da ne znam. Turski pisac, dobitnik Nobelove nagrade i gost ovogodišnjeg Sajma knjiga", rekla je 42godišnja Helena uz opasku da ipak ništa od dotičnog pisca nije pročitala, ali da će se potruditi.

"Ipak, takva nam veličina dolazi u grad i šteta je ne pročitati ništa od tog autora", prokomentirala je.

Eto, izgleda da stariji čitaju ili barem znaju tko je znameniti turski Nobelovac, a novim je generacijama knjiga sve udaljenija, jedino ako nije na Youtubeu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter