CENTAR 'HERMAN POTOČNIK NOORDUNG'

FOTO / OTVORENA IZLOŽBA "GRADOVI U TIJEKU": Pula je u svim svojim množinama - grad u tijeku

| Autor: Zoran ANGELESKI


Histarska, rimska, bizantska, franačka, mletačka, austrijska, talijanska, hrvatska, predratna, ratna, poratna, međuratna, pustošena pa nanovo građena i naseljavana, Pula je u svim svojim množinama grad u tijeku. Legenda kaže da su je osnovali Kolhiđani i da joj ime znači grad bjegunaca, piše Leonida Kovač u katalogu izložbe

 

Histarska, rimska, bizantska, franačka, mletačka, austrijska, talijanska, hrvatska, predratna, ratna, poratna, međuratna, pustošena pa nanovo građena i naseljavana, Pula je u svim svojim množinama grad u tijeku. Legenda kaže da su je osnovali Kolhiđani i da joj ime znači grad bjegunaca. Ce phenomene photographique, la vie… Slušat ćemo zato glasove i zvukove što dopiru kroz tkanje ekstenzirane stanice slike, kroz koprenu nalik tkanini s uzorkom barkoda, prozirnu barijeru što ostranjuje slike poznatih građevina čineći ih nalik dugonogim pticama. Putovat ćemo. Čitajući slike, piše povjesničarka umjetnosti i koautorica izložbe Leonida Kovač u pratećem katalogu izložbe "Gradovi u tijeku", večeras otvorene u Posjetiteljskom centru Herman Potočnik Noordung na Kaštelu.

Posvećena glavnoj temi predstojećeg obljetničkog 25. Sa(n)jam knjige u Istri pod nazivom "Grad" te vizualno promišljajući Pulu fotografskim motivima starih razglednica i fotografija iz fundusa Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, izložba je zamišljena kao vizualno povezivanje sajamske teme i grada Pule kao domicila, promišljanja tijekova u koje je uronjen.

Autori izložbe su dugogodišnji dizajner Sajma Mauricio Ferlin, dizajnerice Tina Ivezić i Maja Kolar iz kolektiva Oaza te Leonida Kovač. Fotografski motivi iz fundusa Zbirke starih razglednica te Zbirke fotografija, negativa i fotografske opreme selektirani uz pomoć stručnih suradnica Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gordane Milaković i Lane Skuljan Bilić, a dobar dio suvremenijih fotografija su iz ostavštine Alojza Orela.

Kako nam je rekao art direktor sajma i koautor izložbe Mauricio Ferlin, izložba propituje sajamsku temu na sličnom principu kako je to učinjeno u povodu 20. sajma knjige održanog 2014. godine, kada je tema sajma bila "Zatvoreno more". Izložba je otvorena do kraja pulskog sajma knjiga 15. prosinca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter