SPLIT

Premijera Verdijeve "La traviate" u splitskom HNK-u 26 studenog

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Solisti, Zbor, Orkestar i Balet splitskog HNK-a odigrat će premijeru  najizvođenije opere "La traviata", remek djelo  Giuseppea Verdija, 26. studenog, pod ravnanjem Jure Bučevića, a u režiji Roberta Boškovića, najavljeno  je u četvrtak iz te kazališne kuće.

Naslovnu ulogu Violette Valéry ima proslavljena sopranistica Lana Kos, koja je tu ulogu već tumačila na brojnim velikim svjetskim opernim pozornicama. U ulozi Alfreda Germonta  brazilski je tenor Max Jota, a kao Giorgio Germont debitirat će bariton Marko Lasić

Verdijevo remek-djelo u cjelini je prvi put u Splitu izvedeno 1890. godine, a o omiljenosti te opere najbolje govore česta premijerna postavljanja, priopćili su iz HNK-a Split.
Verdijeva Violetta Valéry iz La Traviate prethodno je bila Dumasova Marguerite Gauthier iz Dame s kamelijama, a prije toga bila je pariška kurtizana Marie Duplessis.

Tako je, naime, samu sebe nazvala jer joj se vlastito seosko podrijetlo kao ni stvarno ime Alphonsine Plessis nisu odveć sviđali. Dumas će reći da je imala i srca i duha, i da je vjerojatno zato i skončala mlada, nesretna i siromašna.

Unatoč prvotnog neuspjeha, Verdija ništa nije uspjelo spriječiti da na scenu postavi ovu posrnulu heroinu čije je životne prekretnice pretočio u jedno od najpopularnijih djela svjetskog opernog repertoara. Jasnoća zapleta i prevladavajuća prisutnost jedne moralne ideje – ideala ljubavi koja preživljava sve pokušaje ljudi da je iskoriste i korumpiraju – uzrokovala je da Verdi potpunije nego u bilo kojoj ranijoj operi koristi  temu koja se opetovano javlja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum