ZAGREB

"Sigurnom mjestu" glavna nagrada na Festivalu istočnoeuropskog filma

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski kandidat za Oscara, prvijenac Jurja Lerotića "Sigurno mjesto" osvojio je glavnu nagradu u konkurenciji dugometražnih filmova na Festivalu istočnoeuropskog filma u njemačkom Cottbusu, priopćeno je u subotu navečer iz agencije za odnose s javnošću Soonce komunikacije. 

Festival u Cottbusu jedna je od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu, a održava se od 8. do 13. studenoga.

Ovo je inače deveto priznanje Lerotićevu filmu koji je prošli tjedan započeo hrvatsku kino distribuciju. Usporedo s time, nakon izvanrednog uspjeha na festivalima u Locarnu i Sarajevu te priznanja na Zagreb Film Festivalu, kreće na svoju daljnju festivalsku turneju.

Festivalski put će nastaviti u Ljubljani na LIFFE-u – 33. izdanju Ljubljanskog međunarodnog filmskog festivala u Sloveniji, potom na festivalu u Corku u Irskoj i na litvanskom filmskom festivalu SCANORAMA, u sklopu programa Crossing Europe koji uključuje filmove prikazane na istaknutim svjetskim filmskim festivalima poput Berlina, Cannesa i Venecije. 

Premijeru na području Bliskog istoga i sjeverne Afrike imat će na renomiranom Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu, nakon čega odlazi na filmski festival Mannheim-Heidelberg u Njemačkoj i na Festival autorskog filma (FAF) u Beogradu. 

"Ta napeta i moćna drama temeljena na osobnom iskustvu redatelja Lerotića suočava gledatelja s uznemirujućom nemoći pacijenta, obitelji i čitavog zdravstvenog sustava pred destruktivnom snagom duševne bolesti, ali i s ustrajnosti bezuvjetne ljubavi", stoji u najavi filma.

Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić koji  je i glavni glumac, a uz njega glume Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov. Producentica filma je Miljenka Čogelja. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini