ZAGREB

Film "Ljubavna vatra" na posebnoj projekciji u Dokukinu KIC 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Film "Ljubavna vatra", dirljiva priča o ljubavi dvoje znanstvenika koji su život i karijeru posvetili istraživanju vulkana, prikazat će se u četvrtak na posebnoj projekciji u zagrebačkom Dokukinu KIC. 

Ta "tragična, ali predivna priča" u režiji Sare Dose premijerno je prikazana na ovogodišnjem Sundanceu, gdje je nagrađena za montažu, a njezinu distribuciju preuzeli National Geographic i Neon.

Francuski znanstvenici Katia i Maurice Krafft u svojoj su potrazi za vulkanima diljem svijeta snimili neke od najspektakularnijih slika tla ikada zabilježenih. 

"Ispričana kroz leće ovoga magnetskog para, Ljubavna vatra vizualna je romansa koja se odvija u intimnim i nevjerojatnim razmjerima, istražujući kako je strast ljubavnog para omogućila pionirska istraživanja 1970-ih i 80-ih godina koja su pomogla spasiti živote, ali naposljetku okončala njihove vlastite", napominje se u najavi. 

Uz naraciju poznate američke redateljice i glumice Mirande July lirski arhivski kolaž probire materijale iz stotine sati rijetkih snimaka i fotografija koje je bračni par snimio, "uz naglašen humor, privrženost i neutaživu žeđ za znanjem".

Dokukino u petak donosi vizualni hommage Enniu Morriconeu, maestru filmske glazbe, koji je osvojio dva Oscara i skladao više od petsto filmskih skladbi, među kojima je najpoznatija ona za "Dobar, loš, zao". 

Film daje uvid u manje poznatu stranu skladatelja, kroz njegov dugi intervju s redateljem Giuseppeom Tornatoreom, svjedočanstva umjetnika i drugih redatelja poput Bertoluccija, Daria Argenta, Olivera Stonea te Brucea Springsteena, kao i pregršt glazbenih i arhivskih materijala.

Za subotu je najavljen "The Next Black", švedski dokumentarac u režiji Davida Dworskog i Victora Köhlera o budućnosti odjeće i nastojanja pojedinaca i kolektiva da učine odjevnu industriju održivom. 

Projekcija otvara pitanja masovne potrošnje odjeće, novih tehnologija i inovativnih pristupa proizvodnji organskih materijala, a o hrvatskom kontekstu saznat će se u razgovoru s domaćim dizajnerima i dizajnericama, Hrvojem Boljarom, Helen Kelen, Marijom Kulušić i Natašom Mihaljčišin. 

U nedjelju se prikazuje dokumentarac u suradnji s PorečDoxom "Tisuću vatri" koji prati muža i ženu u njihovom mukotrpnom radu na nereguliranom naftnom polju i nastojanjima da uz skromnu proizvodnju barela izađu iz začaranog kruga siromaštva. Redatelj Saeed Taji Farouky promatra ljudski aspekt industrije nafte, gdje osoba poseže u tlo i dodiruje ostatke milijuna godina organskog raspadanja, najavljeno je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini