OPASNE UV ZRAKE

Pazite na svoje ljubimce: Psi mogu izgorjeti na suncu, pa čak i dobiti rak kože

| Autor: Šarlota BRNČIĆ
Ilustracija (Pixabay.com)

Psi s tankom ili svijetlom dlakom podložniji su opeklinama jer sunčeve zrake mogu brže oštetiti njihovu kožu

Jesu li kućni ljubimci sigurni od UV zraka? Ne, jer sunce, nažalost, nikoga ne štedi. Vaš pas također može izgorjeti iako obožava uživati na suncu u ljetnim mjesecima. Kao i ljudi, psi mogu dobiti i rak kože zbog prekomjernog boravka na suncu bez zaštite.

Ne zaboravite da je obavezno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom pogodnim za pse kako bi se spriječile teške opekotine.

Psi s tankom ili svijetlom dlakom podložniji su opeklinama od sunca jer sunčeve zrake mogu brže oštetiti njihovu kožu, za razliku od pasmina s gustom i tamnom dlakom. Psi najbrže izgore na leđima, ali ne smijemo zaboraviti ni na neka druga izložena područja, njušku, uši i trbuh koji su također iznimno osjetljivi na sunčeve zrake. Pse ne mažite kremom sa zaštitnim faktorom koju vi koristite jer psi se često ližu, a sastojci u kremama za ljude sadrže sastojke koji za njih mogu biti otrovni. Za pse birajte kreme za sunčanje koje su namijenjene njima. 

Postoje i alternativni oblici zaštite. Ako vaš pas nije ljubitelj kreme, postoje i košulje za pse koje ga štite od sunčevih zraka. Kako liječiti izgorjelu kožu kod pasa? Ako primjetite da su vrhovi uha suhi i napuknuti, to je vjerojatan znak da je pas izgorio na suncu. Kada psi kašlju, to je također loš znak. Ako primijetite crvenu kožu ili ako vam je pas neobično topao na dodir, prebacite ga u hlad i pokrijte hladnim i vlažanim ručnikom da se smiri iritirana koža.

Psi također mogu imati temperaturu ako su izgorjeli od sunca.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini