PIŠE ANĐELO DAGOSTIN

Dječje odmaralište Špadići (ni)je prioritet


Proteklo i lanjsko ljeto pazinsko Dječje odmaralište Špadići kraj Poreča, u kojem tijekom ljeta u prosjeku boravi oko 150 učenika s Pazinštine, bilo je zatvoreno, a posve je izvjesno da se neće otvoriti ni nadolazećeg ljeta.

Ljetovalište je zatvoreno uoči ljeta 2018. godine zbog procijenjene nesigurnosti objekta, kako je tada utvrdio ovlašteni ekspert. Odmaralište nije bilo u toliko lošem stanju da se ondje ne bi mogao provesti program ljetovanja, kao i proteklih godina, međutim, kad stručnjak kaže ne, onda to treba poštovati. Nesporna je odluka da se odmaralište zatvori dok se ne rekonstruira pa postane posve sigurno za boravak djece. No, sve to predugo traje. Ovo će već biti treća generacija djece koja će biti uskraćena za jedno nezaboravno ljetovanje.

Točno prije godinu dana tadašnji vijećnik Boris Demark na Gradskom je vijeću priupitao zašto u proračun nije uvrštena obnova odmarališta. Gradska pročelnica Nevija Srdoč tada je kazala da je napravljen glavni projekt obnove (procjena troškova iznosi 2,9 milijuna kuna), ali da se trenutno promišlja neki drugi oblik javno-privatnog partnerstva kako bi se odmaralište (osim u dva ljetna mjeseca kada bi ga pohađala djeca) koristilo tijekom čitave godine kao hostel. Je li pretvaranje odmarališta u hostel, kako bi se smanjili troškovi njegova održavanja, najbolje rješenje ostaje upitno. Nije jasno ni je li oko toga donesena konačna odluka. Čini se da još nije, a ako nije, ne bi bilo loše ni provesti javnu raspravu.

Nadalje, pola godine kasnije isti je vijećnik pitao do kud se stiglo. Tada je pročelnica ponovila isto uz napomenu da se planira prodati okolno građevinsko zemljište, uključujući i dječja igrališta odmarališta (što osobno smatram pogrešnim), s čime bi se financirala obnova odmarališta. Prošlog tjedna ponovo vijećničko pitanje o odmaralištu. Sada pročelnica odgovara da je zasad napravljen glavni projekt, a još treba izvedbeni. Čeka se koordinacijski sastanak (grado)načelnika Pazinštine na kojem se trebaju dogovoriti hoće li prodati zemljište oko odmarališta. Taj se sastanak praktički čeka već više od godinu dana.

Iz svega je izvjesno da obnova i ponovo pokretanje ljetovališta definitivno nije prioritet ove gradske uprave. Predloženi proračun za iduću godinu, kao i projekcije za iduće godine, ne previđaju značajnija sredstva za obnovu odmarališta. To ne znači da se odmaralište neće obnoviti, ali da sve ide previše sporo, svima je jasno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of