Piše zlatko crnčec

Nakon Rezolucije Balkan nije isti

(Foto Reuters/Davor Kovačević)

(Foto Reuters/Davor Kovačević)


Možda i najvažniji rezultat donošenja Rezolucije o Srebrenici je da su neke stvari u jugoistočnoj Europi koje su i dosad bile jasne sada postale još jasnije. Naravno, treba reći da je u ovoj stvari na prvom mjestu ipak sama činjenica da se donošenjem Rezolucije podsjetilo na ono što se dogodilo prije 29 godina u istočnoj Bosni kada je vojska bosanskih Srba u samo tjedan dana likvidirala između osam i deset tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka. Bio je to najveći masakr u Europi od Drugog svjetskog rata.

Međutim, u političkom smislu, samo usvajanje Rezolucije dodatno je razjasnilo neke odnose u našem istočnom susjedstvu. I to je njegova najvažnija posljedica. Službeni Beograd iskoristio ju je kao povod za dodatno galvaniziranje ne samo svog stanovništva nego i Srba u BiH i Crnoj Gori. Nakon što je Vlada Crne Gore najavila da bi Rezoluciju ipak mogla podržati, pod prozorom su joj se dogodili velikosrpski prosvjedi.

U tamošnjoj vladajućoj koaliciji nalazi se i stranka četničkog vojvode Andrije Mandića kojem odgovor na riječ Srebrenica nije bilo žao nam je ili nešto slično, već, naravno, što je bilo u Jasenovcu. Ovo što se događa u Crnoj Gori samo je nastavak onoga čega smo bili svjedoci zadnje dvije godine.

Podgorica je svakim danom sve bliže Beogradu, a ova stajališta oko Srebrenice možda su zadnji pokušaji tamošnjeg premijera Milojka Spajića da bude koliko-toliko neovisan. Srebrenica će biti dodatna poluga kojom će ga prosrpski dio vladajuće koalicije nastaviti pritiskati. Neće mu biti lako.

A što se tiče same BiH, Milorad Dodik sada će iskoristiti ovo što se jučer dogodilo u New Yorku da još žešće nastavi raditi ono što radi već godinama. Da sruši BiH na način da Republika Srpska proglasi neovisnost. Ili da barem krene prema tome krajnjem cilju cijele političke elite Srba u BiH i šire.

Na jučerašnjoj sjednici vlade Republike Srpske, održane baš u Srebrenici, odlučeno je da će se započeti rad na nekakvoj analizi koja će biti osnova da se za mjesec dana Sarajevu predloži razdruživanje. Dodik i njegova vlada sada koriste Rezoluciju da ubrzaju procese koje su davno započeli. Da se odvoje od BiH. I da za tu inicijativu dobiju podršku svih Srba koji žive u srpskom entitetu.

Što uostalom već dugo i imaju, a sada će imati i povod da je još dodatno ojačaju. Dodik je uhvatio momentum i na njemu će sigurno surfati u sljedećim mjesecima. Kamo će sve to odvesti BiH, a s njom i cijeli europski jugoistok teško je predvidjeti. Jedino što je sigurno da sve to neće donijeti ništa dobrog na Zapadnom Balkanu.

Hrvatska treba sve ovo što se sada događa istočno od nas promatrati i analizirati s velikom pažnjom. U BiH se možda ponovo miješaju karte. Pri posljednjem miješanju Hrvatska se osramotila i nije dobila ništa. Osim što se spominje u šest prilično gadnih haških presuda.

Naravno, osramotili su se i Srbi, presudama njihovim čelnicima za genocid, ali su istovremeno i nešto dobili. Ne baš nešto nego Republiku Srpsku. Državu u državi. Odnosno pola BiH. Ovo što se sada događa u BiH najveći je vanjskopolitički izazov Hrvatske nakon uspješno dovršenih pregovora.

Nije BiH Kosovo koje je udaljeno tisuću kilometara i s kojim nemamo nikakve granice. Samo da podsjetimo, s BiH je ona dugačka isto tisuću kilometara.

Neće biti nimalo lagano. S jedne strane tu je često iracionalna, a ponekad i potpuno pogrešna politika međunarodne zajednice. Bit će, na primjer, zanimljivo pratiti imaju li oni koji su inicirali Rezoluciju, na primjer Njemačka, kakav razborit odgovor na ovo što se sada događa na Zapadnom Balkanu.

Jesu li računali barem nekoliko poteza unaprijed ili su se ponašali kao djeca u vrtiću kada igraju šah i vuku poteze koji su im naprosto najviše fora u nekom trenutku. Problem će biti i bošnjačka politička elita koja je, čini se, potpuno opijena nepodijeljenom zapadnom podrškom. I također često vuče poteze bez da su dobro o njima promislili. I još nešto.

Valjda će i Pantovčak i Markov trg shvatiti da sve nije nikakva šala. I da je situacija ozbiljna. I da ako se ne mogu složiti oko toga tko će negdje biti veleposlanik ili tko će biti šef SOA-e, da se barem koordiniraju oko ovog. Usvajanje Rezolucije promijenilo je Zapadni Balkan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum