Piše Damir Cupač

Obračun kod O.K. korala

Damir Cupać / Zoran Milanović / Andrej Plenković

Damir Cupać / Zoran Milanović / Andrej Plenković


Kad već tehnički premijer Andrej Plenković nije htio izaći na crtu predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, nesuđenom kandidatu na listi SDP-ove koalicije u 1. izbornoj jedinici i wanna be premijeru treće republike, odlučio je to učiniti ministar Oleg Butković. Istog trena kada su stali jedan nasuprot drugom krenuo je obračun kod O.K. korala. Pištolji su izvučeni i dvoboj je iz dana u dan sve spektakularniji.

Sve je počelo kad je Milanović za posjeta Rijeci prozvao Butkovića, odnosno Butkovićevog brata da je omrsio brke od kad je Oleg postao ministar jer biznis s kamionima naprosto cvjeta. Butković je odgovorio da ni jedan ugovor njegov brat nema s državnim tvrtkama ili resornim ministarstvom. Zatražio je od Milanovića dokaze ili ispriku, a kad se Milanović oglušio, odlučio je uzvratiti. I od tada na dnevnoj razini svjedočimo dvoboju. Kako vrijeme prolazi, izvlači se municija sve većega kalibra, a pažljivi čitatelji na dnevnoj razini dobivaju informacije koje bi trebale ispitati i nadležna državna tijela. Kad bi ona bila neovisna, da ne kažemo, kad na čelu DORH-a uskoro ne bi bio Ivan Turudić čiji je izbor i probudio lava u Milanoviću. Svaka je kampanja prilika za iznošenje prljavog rublja, ali ono što je počelo kao relativno benigno podbadanje predsjednika i ministra poprima sve ozbiljnije konture. Tako je Milanović upozorio da je javnim novcem izgrađen lukobran u Povilama, točno ispred restorana Butkovićeva oca. Pa je u međuvremenu isplivala Butkovićeva prepiska s Josipom Rimac, a što je Milanović jedva dočekao kako bi ga optužio za trgovinu utjecajem. Bilo je jasno da dvoboj postaje sve žešći i da se udarci više ne biraju. Ako treba ispod pojasa, onda ispod pojasa. Kao da su na kartama u Slovenskoj 9 za vrijeme lockdowna 2020. godine, dok su ostali građani ostajali zakračunati u svojim domovima. Prava krčma u kojoj je Butković kartao, a Milanović došao vidjeti što se tu događa i pomoći »izisti« hranu da se ne baci. Kako je to objasnio Milanović.

No, na stranu Slovenska 9 zbog koje bi svi oni koji su tamo odlazili u civiliziranoj zemlji bili bivši jer je riječ o rijetko viđenom nemoralnom ponašanju. Butković je naglasio da ne voli kad mu diraju obitelj, pa je odlučio odigrati va bank. Pitao je Milanovića je li trgovanje utjecajem ako predsjednik Republike osobno traži od državnih i privatnih banaka da otvore račun njegovom rođaku koji je pod sankcijama zbog povezanosti s ruskim kapitalom, i što je dobio kao protučinidbu tome. Sada stvari postaju puno ozbiljnije, iako Butković nije eksplicirao o čemu je riječ. Naglašavamo da ovdje nije riječ o trolanju na društvenim mrežama pod lažnim profilima, ovdje ministar tehničke Vlade proziva predsjednika Hrvatske za vrlo ozbiljne grijehe koji mogu kompromitirati ne samo Milanovića nego i Hrvatsku.

Budući da Milanović nije jasno odgovorio o čemu je riječ, Butković nastavlja i spominje Brač. Pa se u medijima pojavljuje priča da je Milanović na Braču prošlog ljeta ugostio bivšu mađarsku predsjednicu Katalin Novak, a gozba je organizirana, prema tvrdnjama medija, kod Milanovićeva rođaka i prijatelja Željka Runje. Čovjeka koji je bivši potpredsjednik Rosnjefta, najveće ruske državne naftne kompanije.

Nema nikakve dvojbe da će se dvoboj nastaviti sve do izbora, a tko će pasti u prašinu ispred O.K. korala zavisit će od rezultata parlamentarnih izbora. No, dok čekamo izborni dan, jasno je da smo u prašini svi. Kao što smo bili u vrijeme lockdowna 2020. godine. Dok su neki igrali karte i izjedali plate da se ne bace. Sada smo dobili nastavak ovog kriminalnog političkog romana u kojemu doznajemo da se javnim novcem grade milijuni eura vrijedni lukobrani ispred ugostiteljskih objekata oca ministra, ali i da u vrijeme kada je zapadni svijet uveo 13 paketa sankcija predsjednik države izvan znanja državnog protokola ugošćuje mađarsku predsjednicu kod rođaka i bivšega potpredsjednika Rosnjefta.

I tako dok smo mi u prašini, epiloga kriminalnog romana vjerojatno neće biti kao što ga nije bilo ni 2020. godine. Revolveraši će zataći pištolje za pojas, nasmijati se i reći da su se prepustili izbornim strastima i da idemo dalje. Da je Hrvatska uređena država, a ne O.K. koral, tako ne bi smjelo biti, već bi oba revolveraša morala objašnjavati nadležnim tijelima navode na društvenim mrežama.

Sve je počelo kad je Milanović za posjeta Rijeci prozvao Butkovića, odnosno Butkovićevog brata da je omrsio brke od kad je Oleg postao ministar jer biznis s kamionima naprosto cvjeta. Butković je odgovorio da ni jedan ugovor njegov brat nema s državnim tvrtkama ili resornim ministarstvom. Zatražio je od Milanovića dokaze ili ispriku, a kad se Milanović oglušio, odlučio je uzvratiti. I od tada na dnevnoj razini svjedočimo dvoboju. Kako vrijeme prolazi, izvlači se municija sve većega kalibra, a pažljivi čitatelji na dnevnoj razini dobivaju informacije koje bi trebale ispitati i nadležna državna tijela. Kad bi ona bila neovisna, da ne kažemo, kad na čelu DORH-a uskoro ne bi bio Ivan Turudić čiji je izbor i probudio lava u Milanoviću.

Svaka je kampanja prilika za iznošenje prljavog rublja, ali ono što je počelo kao relativno benigno podbadanje predsjednika i ministra poprima sve ozbiljnije konture. Tako je Milanović upozorio da je javnim novcem izgrađen lukobran u Povilama, točno ispred restorana Butkovićeva oca. Pa je u međuvremenu isplivala Butkovićeva prepiska s Josipom Rimac, a što je Milanović jedva dočekao kako bi ga optužio za trgovinu utjecajem. Bilo je jasno da dvoboj postaje sve žešći i da se udarci više ne biraju. Ako treba ispod pojasa, onda ispod pojasa. Kao da su na kartama u Slovenskoj 9 za vrijeme lockdowna 2020. godine, dok su ostali građani ostajali zakračunati u svojim domovima. Prava krčma u kojoj je Butković kartao, a Milanović došao vidjeti što se tu događa i pomoći »izisti« hranu da se ne baci. Kako je to objasnio Milanović.

No, na stranu Slovenska 9 zbog koje bi svi oni koji su tamo odlazili u civiliziranoj zemlji bili bivši jer je riječ o rijetko viđenom nemoralnom ponašanju. Butković je naglasio da ne voli kad mu diraju obitelj, pa je odlučio odigrati va bank. Pitao je Milanovića je li trgovanje utjecajem ako predsjednik Republike osobno traži od državnih i privatnih banaka da otvore račun njegovom rođaku koji je pod sankcijama zbog povezanosti s ruskim kapitalom, i što je dobio kao protučinidbu tome. Sada stvari postaju puno ozbiljnije, iako Butković nije eksplicirao o čemu je riječ. Naglašavamo da ovdje nije riječ o trolanju na društvenim mrežama pod lažnim profilima, ovdje ministar tehničke Vlade proziva predsjednika Hrvatske za vrlo ozbiljne grijehe koji mogu kompromitirati ne samo Milanovića nego i Hrvatsku. Budući da Milanović nije jasno odgovorio o čemu je riječ, Butković nastavlja i spominje Brač. Pa se u medijima pojavljuje priča da je Milanović na Braču prošlog ljeta ugostio bivšu mađarsku predsjednicu Katalin Novak, a gozba je organizirana, prema tvrdnjama medija, kod Milanovićeva rođaka i prijatelja Željka Runje. Čovjeka koji je bivši potpredsjednik Rosnjefta, najveće ruske državne naftne kompanije. Nema nikakve dvojbe da će se dvoboj nastaviti sve do izbora, a tko će pasti u prašinu ispred O.K. korala zavisit će od rezultata parlamentarnih izbora. No, dok čekamo izborni dan, jasno je da smo u prašini svi. Kao što smo bili u vrijeme lockdowna 2020. godine. Dok su neki igrali karte i izjedali plate da se ne bace. Sada smo dobili nastavak ovog kriminalnog političkog romana u kojemu doznajemo da se javnim novcem grade milijuni eura vrijedni lukobrani ispred ugostiteljskih objekata oca ministra, ali i da u vrijeme kada je zapadni svijet uveo 13 paketa sankcija predsjednik države izvan znanja državnog protokola ugošćuje mađarsku predsjednicu kod rođaka i bivšega potpredsjednika Rosnjefta.

I tako dok smo mi u prašini, epiloga kriminalnog romana vjerojatno neće biti kao što ga nije bilo ni 2020. godine. Revolveraši će zataći pištolje za pojas, nasmijati se i reći da su se prepustili izbornim strastima i da idemo dalje. Da je Hrvatska uređena država, a ne O.K. koral, tako ne bi smjelo biti, već bi oba revolveraša morala objašnjavati nadležnim tijelima navode na društvenim mrežama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini