Piše Damir Cupać

Pukovnik ili pokojnik

(Snimio Vedran Karuza/Davor Kovačević)

(Snimio Vedran Karuza/Davor Kovačević)


Ovi uskrsni praznici dobro su došli hrvatskim građanima kako bi predahnuli od visokog političkog presinga koji je započeo najavom kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima na listi SDP-a u 1. izbornoj jedinici. Uslijedili su strah i zebnja sve do očitovanja Ustavnog suda koji je potvrdio da Milanović mora dati ostavku ako se misli kandidirati na parlamentarnim izborima. Dok su ustavni stručnjaci tumačili da je Milanović u krivu, gotovo nitko nije shvatio da se SDP-ova koalicija najavljena na zagrebačkom prosvjedu uoči raspuštanja Sabora raspala. Na proste faktore. I da su sa SDP-om ostali isluženi politički kadrovi poput notornoga Radimira Čačića koji SDP-u nosi malo, a zbog kojega bi SDP mogao izgubiti puno.

Kampanja je tako počela personaliziranim sukobom novovalnog frontmena Zorana Milanovića čiji je citat o rijekama pravde iz novovalne pjesme Jure Stublića postao i slogan SDP-ove koalicije, koja se nada da će osvojiti dovoljno saborskih mandata kako bi Milanović mogao podnijeti ostavku i postati premijer koji će Hrvatsku uvesti u Treću republiku. Taman kada se zakuhalo, uslijedili su uskrsni blagdani kako bi se visoki presing smirio i kako bi se magla koja se digla razišla.

Nakon što je Državno izborno povjerenstvo zaprimilo sve izborne liste, čini se da će se jedna od najzanimljivijih bitaka voditi u 8. izbornoj jedinici, gdje je nositelj liste SDP-ove koalicije osobno predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Red je na to podsjetiti, budući da je svu pažnju na sebe privukao Milanović koji bi Treću republiku stvarao, ako zatreba, i s Mostom i s Domovinskim pokretom. Situacija u 8. izbornoj jedinici možda najbolje ocrtava koliko je SDP nejak i koliko je Grbinu bio potreban adut iz rukava u vidu najave Milanovićeve kandidature. Zaigrao je Grbin na sve ili ništa, a rezultati u 8. izbornoj jedinici pokazat će hoće li SDP dobiti puno, ili će izgubiti sve i ući u postizbornu političku krizu koja bi mogla ugroziti opstanak te stranke.

Ili u najmanju ruku opstanak Peđe Grbina. U 8. izbornoj jedinici, kao i u ostalih devet, dijelit će se 14 mandata i upravo su u njoj SDP-ovci postizali najbolje rezultate zahvaljujući kojima su nastale fraze o crvenoj Rijeci i o bastionu socijaldemokracije na Kvarneru. Ovaj put SDP-ova koalicija dobiva izuzetno jaku konkurenciju kad je riječ o biračkom tijelu ljevice i lijevoga centra. Ovaj put birači takvih političkih preferencija imaju mogućnost glasati za Možemo, a ako nisu zadovoljni tom političkom opcijom i žele malo radikalniji lijevi pogled na svijet, na raspolaganju im je Radnička fronta i Katarina Peović koja je prije četiri godine upravo tu dobila saborski mandat. Tada u koaliciji s Možemo!. Nitko tko se bavi političkom analitikom ne bi smio potcijeniti snagu koalicijske liste IDS-a i PGS-a koja nudi regionalnu opciju kojoj su građani 8. izborne jedinice i te kako skloni.

Na prošlim izborima i desni centar je dobro prošao u 8. izbornoj jedinici. HDZ je dobio rekordna četiri mandata, a u Sabor je s liste Mosta izabran Marin Miletić. Valja primijetiti da je i nositelj HDZ-ove liste Oleg Butković postao predmet kampanje zbog poduzetničkih aktivnosti njegova brata. Najprije se toga dotakao Milanović, a sada temu razrađuje Možemo!. No, HDZ nema imperativ pobjede u 8. izbornoj jedinici, bez obzira na političku retoriku HDZ-ovaca koji najavljuju pobjedu u Rijeci. Takav imperativ ima SDP koji je biračima ponudio nakaradnu listu na kojoj su imena dijela ljudi koji su javnosti gotovo pa nepoznati. Nije isključeno da ni SDP-ovci ne bi znali ništa reći o nekim kolegicama i kolegama.

Ako Željko Jovanović koji je 14. na listi preferencijalnim glasovima ne uđe u Sabor, vrlo je vjerojatno da nitko iz Rijeke neće put Markova trga. Ali zato, u slučaju dobrog izbornog rezultata, torbe može spremati gradski i SDP-u oporbeni političar Marin Račić iz Centra. Lista SDP-ove koalicije toliko je demotivirajuća za SDP-ovce i njihove simpatizere da ne treba isključiti ni izborni debakl. Bude li tako, onda debakl čeka SDP u cjelini. Očito je da je Peđa Grbin zaigrao na sve ili ništa, budući da kao predsjednik nije uspio stvoriti stranačke kadrove koji imaju političku težinu pa je iskoristio džoker zovi u vidu Zorana Milanovića. Novavalnim poetskim rječnikom moglo bi se reći da je Grbin nakon ovih izbora ili pukovnik ili pokojnik. Barem što se crvenoga bastiona tiče.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum