piše dražen katalinić

Sumanuti juriš presudio koaliciji

Ilustracija / Dražen Katalinić (Snimili: Patrik Maček/Pixsell / Davor Kovačević)

Ilustracija / Dražen Katalinić (Snimili: Patrik Maček/Pixsell / Davor Kovačević)


Nije ni počelo, a skoro već završilo. Ili bolje rečeno, počelo je dosta pompozno sa stisnutim »pesnicama« i prosvjedom na Markovu trgu, uz dodatni spektakl za koji se pobrinuo predsjednik Milanović nasrtajem na Ustav, da bi se jučer sve raspalo. Lijevu žuto-crvenu koaliciju na čelu sa SDP-om u jednome danu napustili su IDS i Fokus. Jedni kažu da je za njih koalicija sa SDP-om »završena priča« zbog SDP-ovog prihvaćanja Milanovićeve kandidature za premijera, drugi zato što je SDP donio izborni program bez da ih je išta pitao. Pa su te dvije stranke u praksi provele slogan izvikivan na Markovu trgu – dosta je!

Iako u Fokusu uvjeravaju da Zoran Milanović nije razlog njihovog istupanja iz lijeve koalicije, ipak navode da im nije prihvatljivo »urušavanje ustavnog poretka«. Činjenica da je Milanovićevo izazivanje ustavne krize previše čak i za (europsku) socijaldemokraciju, koja je inače sklona inzistiranju na demokratskim procedurama, ustavu i saborskim povjerenstvima, a zbog predsjednika koji je odabrao stran(k)u prvi put u povijesti mlade hrvatske demokracije postoji mogućnost poništavanja izbora. Da je demokratskim procedurama nesklon predsjednik Tuđman živ, sada bi se udarao po čelu i govorio zašto se on ovoga nije sjetio! Ali je Milanović zato dao dobru ideju Lukašenku, Putinu i Vučiću. Za ubuduće. Iako je Putin takav ustavni manevar već obavio kada je jedan mandat odradio kao premijer, a Medvedev bio predsjednik.

SDP Radničku frontu ionako nije ni pozvao u koaliciju, Možemo! im je već dva puta dao »pedalu«, Most ni sam ne zna s kim bi koalirao, a Domovinskom pokretu je suradnja sa SDP-om donekle prihvatljiva. Jesu li to razlozi osipanja lijeve koalicije, vidjet ćemo uskoro, a zasad je poznato da svi nabrojeni imaju jedan zajednički cilj – srušiti HDZ s vlasti. A izgleda da je upravo u tome problem. Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi postavio je pravo pitanje – a što nakon što srušimo HDZ? I dodao da »mi nećemo sumanuto jurišati, a bez da znamo koji nam je cilj, nama nije cilj spaljena zemlja«. Ni pregažen Ustav, dodali bismo. A lijeva koalicija bi, izgleda, jurišala na vlast i po cijenu gaženja Ustava. I spaljene zemlje. Jer ovoga puta im vlast neće pasti u krilo, kao 1999. i 2012., a ako HDZ i izgubi izbore, opet ne znači da će SDP sastavljati vladu. Jer imaju veliku konkurenciju na lijevoj strani ideološkog spektra. A izgleda i unutar koalicije, koja sve više nalikuje na lađu šarenu, kako je svojedobno Vesna Pusić okarakterizirala Most koji je tada osvojio nestvarnih 19 saborskih mandata. I raspao se. Jer su i oni htjeli smijeniti vladajuće, bez plana i programa što nakon toga, čak potpisivali i izjave kod javnog bilježnika da neće koalirati s HDZ-om, da bi koalirali s HDZ-om. I dovukli nam premijera koji je hrvatski učio preko Google Translatea, a građane nazivao »dragim građevinama«.

Lađa šarena si je sama kriva što je potonula, dok je aktualnoj lijevoj koaliciji sadašnje i potencijalne buduće partnere rastjerao Zoran Milanović. Naravno da je važno pobijediti na izborima, kažu u IDS-u, ali poručuju da to bude na pošten i zakonit način. Odnosno, optužili su SDP da to očito radi nepošteno i nezakonito. I tako je lijeva koalicija Peđe Grbina u jednom danu dobila čak dvije šamarčine od stranaka iz vlastite najavljene koalicije. A on nije stigao podići ni stisnutu »pesnicu«.

I umjesto da prizna da je pretjerao, Milanović sada traži način kako zaobići upozorenje Ustavnog suda, koji mu je zabranio kandidaturu na predsjedničkim izborima dok obnaša dužnost predsjednika Republike. Budući da mu Ustav ne zabranjuje kandidaturu na europskim izborima, moguće je da će predizbornu kampanju za Europski parlament iskoristiti za parlamentarne izbore. A u parlamentarnim sustavima je kristalno jasno da se predsjednik ne može uplitati u stvari vezane za stranke i izbore, podsjeća profesor na Fakultetu političkih znanosti Goran Čular, i poručuje da se predsjednik ne može natjecati ni na jednim izborima, pa ni na izboru za Miss Hrvatske. A Milanović se voli u sve uplitati. Kao premijer, unatoč preporukama Europske komisije, rigao je žuč zbog referenduma o braku i otvoreno zauzeo stranu protiv definicije braka. I izgubio. Hoće li izgubiti izbore zbog narušavanja ustavnog poretka, ne znamo, no znamo da je uspio razbiti lijevu koaliciju, kao i Grbin svojedobno SDP.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum