piše zlatko crnčec

SDP pred velikim izazovom

Zlatko Crnčec /SDP - koalicija (Snimio Darko Kovačević / Foto: SPD / X)

Zlatko Crnčec /SDP - koalicija (Snimio Darko Kovačević / Foto: SPD / X)


SDP je jučer okupio vrlo raznoliku koaliciju. U njoj je na primjer Radimir Čačić, čovjek biznisa i pragmatičnih rješenja, koji nikada nije imao previše razumijevanja za razne "kerefeke" kao što su to zaštita prirode, samoupravljanje ili apstrakcije kojima se današnja ljevica tako jako voli baviti.

Tržište i privatna inicijativa njegova je mantra. Pitanje je kako će se taj radikalni gospodarski liberal posložiti u koaliciji s radikalnim ljevičarima iz Radničke fronte kojima je najpoželjniji ekonomski model jugoslavensko samoupravljanje, a najpoželjnija ekonomska mjera upad države u privatne račune građana. Nije jasno i ni kako će funkcionirati Fokus čija je gradonačelnica Samobora Petra Škrobot u blago je reći velikom sukobu s Krešom Beljakom u kojem se prijeti i kaznenim prijavama.

Neki čelnici manjih stranaka neće moći računati na sigurna mjesta za ulazak u Sabor. Pa će onda morati ići na preferencijalne glasove. A to pak znači da će kroz javne nastupe morati privlačiti pažnju birača. Izjave tipa da je Franjo Tuđman bio "mafijaški bos" ili "s…. ti se na Bleiburg" ili "šteta što UDBA nije ubila više Hrvata u inozemstvu" čule su se od nekih stranaka koje su sada u koaliciji sa SDP-om.

A ako se one ili neke druge slične ponove u kampanji mogle bi prekriti pozitivne poruke koje će se odašiljati iz SDP-a. Da ne pričamo o tome kako će teško biti složiti listu od čak deset stranaka koje sve imaju svoje apetite koji nisu mali. Tu bi moglo biti najvećih problema. Grbin je tu pred velikim političkim ispitom.

Morat će se pokazati velikim političkim taktičarom ako želi uspjeti u tome da u neko razumno vrijeme objavi sastav lista na kojima će biti predstavnici baš svih deset stranaka. Da ni jedna od njih prosvjedno uz što veću političku eksploziju uvrijeđeno ne napusti koaliciju. A kandidata za tako nešto – onih koji imaju preuveličani ego i kojima saborski mandat znači goli politički, a nekima i egzistencijalni opstanak – zaista ima.

To su problemi. Ali za oporbu, posebno za SDP ovaj potez ima i jako dobrih, čak odličnih strana. Kao prvo, birači honoriraju one koji okupljaju. A okupljanje je jučer organizirao Peđa Grbin, odnosno SDP. Stvoren je pravi oporbeni blok koji na svakim izborima uvijek privlači dodatne glasove, a kao što znamo nagrađuje ga je i D'Hondt.

Ako ova ekipa zaista uspije skupa izaći na izbore stvarno će pokupiti skoro sve moguće glasove lijevo od centra. Osim onih koji pripadaju Možemo! koji će dobiti svoje glasove, mada lako moguće punopravno manje nego što su očekivali A izvan priče ostali su samo Socijaldemokrati koje je njihov dojučerašnji koalicijski partner Krešo Beljak hladno pustio niz vodu, a sve kako bi uskočio u zadnji vlak koji bi mu mogao osigurati još četiri godine parlamenta.

Grbin i SDP su odigrali va banque. SDP će morati podnijeti veliku žrtvu jer će na listama biti manje mjesta za njihove članove kad se namire svi koalicijski politički patuljci. Ali svakome tko je nekada zaigrao sportsku prognozu SDP-ova računica je jasna. Svejedno je jesi li na listiću sportske prognoze pogodio tri ili 11 utakmica ako si ih morao pogoditi 12. Svejedno je hoćeš li kao stranka osvojiti 20, 30 ili čak 50 mandata ako zajedno s partnerima ne možeš prikupiti 76 koji ti garantiraju vlast.

Najveća stranka radi najveću žrtvu ako želi pobijediti. Pitanje je samo mogu li to shvatiti u samom SDP-u. Pa još prije samo par dana splitski SDP-ovci otvoreno su zaprijetili Grbinu da će "imati cirkus" ako se usudi u koaliciju primiti Ivicu Puljka s kojim su lokalno u sukobu. On ga je jučer primio. Ostaje vidjeti hoće li SDP-ovi splitski rogovi u vreći uspjeti shvatiti pravila koja vrijede za nacionalnu politiku ili će ostati vjerni svojim lokalnim neprijateljstvima s Puljkom. A on kakav god bio, a zaista zna biti svakakav, donosi glasove.

Nakon dugo vremena SDP je složio pozitivnu političku priču. Okupio je deset oporbenih stranaka. Ali to je samo deklaratiorni prvi korak na dugom putu tijekom kojeg bi ova stranka od svojih devet partnera trebala napraviti čvrsti politički oporbeni blok. S obzirom tko se sve nalazi među tih devet, kakve su im ambicije i političke ideje, to će biti moguć, ali krajnje težak zadatak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater