Piše Damir Cupać

Dosta je! Ili nije

(Foto Vedran Karuza/Ana Križanec)

(Foto Vedran Karuza/Ana Križanec)


Eto, i ta je enigma riješena. Nakon više od pola godine spekuliranja kada bi premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković mogao obznaniti kada će okončati svoj drugi mandat, odlučeno je da će se novi parlamentarni izbori održati prije onih europskih. A europski izbori održat će se u Hrvatskoj 9. lipnja ove godine. Znači, građani Hrvatske na proljeće će krenuti na birališta kako bi izabrali novi saziv Sabora i novu Vladu. Plenković je mjesecima mudro šutio i pržio oporbu na tihoj vatri, odbijajući decidirano odgovoriti kada će se raspustiti državni parlament kako bi se moglo krenuti na nove parlamentarne izbore. Samozadovoljno je na pitanja odgovarao da ne vidi razloga ni za kakvu žurbu i da će oni biti u ustavnim okvirima.

Onda je oporba odlučila boriti se za raspuštanje Sabora jer je mišljenja da je dosta ove vlade koja je unazadila Hrvatsku. Pa je lijeva i liberalna politička grupacija organizirala i prosvjed na Markovom trgu. S kojega je predsjednik SDP-a Peđa Grbin junački poručio da će organizirati niz prosvjeda s kojih bi tražio uz potporu građana hitno raspisivanje izbora. Teško je vjerovati da se Plenković preplašio Grbinovih prosvjeda pa je odlučio obznaniti raspuštanje Sabora. Nekako se čini da ga je možda poštedio blamaže. Koja bi bila izvjesna u vjerojatnoj Grbinovoj izbornoj jedinici, a to je ona osma. Gdje Grbin ne bi mogao organizirati prosvjed s predsjednikom PGS-a Darijom Vasilićem koji podržava okupljanje lijevih i liberalnih snaga u koaliciju kako bi se što bolje suprotstavili HDZ-u. Ali ne u 8. izbornoj jedinici.

Na što bi sličio najavljeni prosvjed, a na kojemu ne bi bilo partnera iz PGS-a i IDS-a, nije teško pretpostaviti. Na druženje stranačkih simpatizera i članova. Daleko je to od revolucije pod sloganom »Dosta je!«. Ipak, valja postaviti pitanje zbog čega je onda Plenković, čini se, naglo prelomio i obznanio da će parlamentarni izbori biti prije onih europskih.

Budući da je Plenković pragmatičan političar, htio je dokazati da on drži kormilo i da će raspisati izbore pod svojim, a ne pod uvjetima oporbe. Na ultimatume nije imao razloga pristajati s obzirom na to da je imao stabilnu većinu u nacionalnom parlamentu koja je prebrodila cijeli mandat. Iako se u nekoliko navrata činilo da bi moglo biti problema. Dakle, Plenković je inzistirao na tome da on bude taj koji će donijeti odluku i da neće pristati na ničiji diktat. Budući da je predsjednik HDZ-a cijeli život u politici i ima dva premijerska mandata iza sebe, jako je dobro znao da neće ni pisnuti o novim izborima dok ne osigura bokove. Znao je da je jedno od najbitnijih pitanja onemogućiti socijalne rascjepe i zadržati socijalnu koheziju.

Stanje državnog proračuna je dobro, struktura ovogodišnjeg proračuna je predizborna, s većinom socijalnih partnera dogovorene su povišice i bilo kakva socijalna tenzija po hrvatskim ulicama je onemogućena. To je ono što je Plenković htio izbjeći pod svaku cijenu, pa je njegova vlada donijela odluku da će energetske subvencije građanima i poduzetnicima trajati još jednu godinu. I još je jedna stvar itekako bitna. Odmah s najavom raspuštanja Sabora najkasnije 22. ožujka ove godine, Plenković je priopćio imena nositelja HDZ-ovih listi u svim izbornim jedinicama. Tako je dokazao da Predsjedništvo HDZ-a nije sjedilo skrštenih ruku dok je oporba dizala galamu po Saboru. Oni su sjeli i operativno dogovorili sve ono što je potrebno da bi jedna velika stranka mogla krenuti u izbornu kampanju.

S druge strane, lijeva alternativa još uvijek nije se dogovorila hoće li i kako koalirati, a ni desnica nije postigla radnu izbornu temperaturu. Moglo bi ispasti po onoj da bi najbolje bilo pripaziti što želiš. Tako je Plenković iz defenzive laganini prešao u ofenzivu. Ono što je on odradio u nekoliko minuta nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a, oporbene stranke moraju tek odraditi jer je sigurno da dogovori oko listi nisu postignuti. Njih taj spektakl tek očekuje.

Recimo u 8. izbornoj jedinici, bastionu SDP-a. Stvoreni su uvjeti da Oleg Butković bude nositelj liste i da se suprotstavi Peđi Grbinu u bastionu SDP-a. Taj bastion već je na zadnjim parlamentarnim izborima načet, a na obilježavanju 34. obljetnice osnutka HDZ-a i Plenković i Butković poručili su da će pobijediti u Rijeci. Kažu da je dosta SDP-a i da su oni dokazali da je Vladi stalo do Rijeke, a o čemu svjedoče brojne milijarde i projekti koji se realiziraju. Sad, je li dosta SDP-a u Rijeci, ili je dosta HDZ-a u Hrvatskoj, vidjet ćemo na novim parlamentarnim izborima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of