PIŠE TIHANA TOMIČIĆ

Molim tajnicu da pripremi razrješenje

Ilustracija / Tihana Tomičić (Foto: Pixabay, Snimio Davor Kovačević)

Ilustracija / Tihana Tomičić (Foto: Pixabay, Snimio Davor Kovačević)


Za ime gospođe Ivone Ferenčić vjerojatno u Hrvatskoj malo tko zna. Ipak, upravo ona ima veoma mnogo posla zadnjih dana, jer nakon što je zbog prometne nesreće prije samo mjesec dana bio hitno razriješen ministar obrane Mario Banožić, sad je opet po kratkom postupku razriješen i ministar gospodarstva Davor Filipović. A gospođa Ferenčić je glavna tajnica Vlade, i to je osoba koja priprema rješenje za razrješenje. Prvo ministra obrane, a sad i ministra gospodarstva, i njegovog savjetnika Jurice Lovrinčevića također.

Javnost je vjerojatno prilično zbunjena jučerašnjim zbivanjima - najprije je tjednik Nacional objavio snimku u kojoj savjetnik Lovrinčević i jedan novinar lokalnog Mreža TV-a dogovaraju oglašavanje, da bi samo nekoliko sati kasnije premijer Andrej Plenković objavio kako smjenjuje i nadležnog ministra Davora Filipovića. I dok će se oporba vjerojatno držati »piste« suradnje Vlade i ministarstava s medijima jer to miriše kao roba koja je hot, u pozadini ove ekspresne reakcije premijera više je ona druga »pista«, kako on to naziva.

A radi se o povezanosti savjetnika Lovrinčevića s Mostom, što je jednako, kao i snimka, potkrijepljeno crno na bijelo preslikama WhatsApp poruka između Lovrinčevića i novinara Mreže, koje je on potom prosljeđivao Nikoli Grmoji, drugom čovjeku Mosta. Grmoja je potom potvrdio autentičnost poruka, a sve vodi k aferi »plin za cent«, koju je upravo i otvorio Most.

Ono što zbunjuje vjerojatno je pitanje zašto bi prvi suradnik HDZ-ovca Davora Filipovića, vjernog vojnika partije, savjetnik Jurica Lovrinčević, hranio Most materijalima koji mogu biti pogubni za samu Vladu, pa i samog ministra Filipovića. Tim više što je Filipović doista Lovrinčevića doveo u ministarstvo za ruku, osobnim izborom.

Čini se da je u pozadini privatna priča s političkom nadgradnjom - Lovrinčević je, naime, dugo bio suvlasnik Pevexa, zajedno s Marijom Radićem, čovjekom koji danas stoji iza projekta Domovinskog pokreta. Oni su bili kumovi i najbolji prijatelji, ali su se razišli i u toj bitki za Pevex pobijedio je Radić. Lovrinčević tada odlazi u Ministarstvo gospodarstva na poziv Filipovića, koji u njega ima osobno povjerenje. Ovaj se međutim očito želi osvetiti za Pevex, pa surađuje s ljudima u Mostu koji su opozit Domovinskom pokretu na desnom političkom polu. Motive da Grmoju hrani informacijama protiv HEP-a i Frane Barbarića, gdje je ministar gospodarstva otpočetka afere »plin za cent« suprotstavljen Barbarićevoj struji, ima i sam ministar. Mada zasad nije dokazano da je on osobno imao saznanja ili sudjelovao u tome da se bilo koga u oporbi, pa ni Most, hrani tim informacijama.

Onog trenutka kad je premijer čuo za kolaboraciju s Mostom, čije je ministre 2017. godine naglavačke izbacio iz Vlade uz nalog tadašnjoj tajnici Vlade da pripremi odluke o razrješenju, jednako je tako jučer naglavačke iz svog tima izbacio i Filipovića i Lovrinčevića.

Priča je kompleksna i slojevita, ima tu i materijala o mogućoj korupciji koja podsjeća na Fimi mediju, ima osobnih osveta, ima unutarstranačkog rata između Ministarstva i HEP-a, ali na kraju dana nijedan premijer sigurno ne bi mogao prožvakati da njegovi suradnici mimo njega šuruju s oporbom, posebno ne s jednim Mostom. To je jedina stranka za koju je Plenković rekao da više nikada, ni pod kojim uvjetima, neće sigurno surađivati s njim dok je u poziciji da sastavlja vladu. Pogotovo zato što je afera »plin za cent« mjesecima na Plenkovićevoj grbači i bila mu je najveći uteg za ove izbore.

Sada, iako mu je iz Vlade morao otići i jubilarni trideseti ministar, ne svojom voljom kao neki ranije, Plenković ipak ima čišću situaciju nego prije deset dana - na čelu HEP-a više nije Frane Barbarić, a ni na čelu Ministarstva gospodarstva više nije Barbarićev suparnik Davor Filipović. Njihovim odlaskom i afera »plin za cent« dobiva neku drugu dimenziju.

Za Plenkovića je to još jedan clean start. A za oporbu prilika da poentiraju na izborima na proljeće, ako uspiju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom