PIŠE DRAŽEN CIGLENEČKI

Dodik je – nevoljeni hrvatski saveznik. To je jedna od stvari oko kojih su unisoni i Pantovčak i Banski dvori

(Snimili R. Anić / A. Durgut Pixsell / D. Kovačević)

(Snimili R. Anić / A. Durgut Pixsell / D. Kovačević)


Od kada je Zoran Milanović preuzeo predsjedničku dužnost, osim u samom početku tog razdoblja, njegovi su odnosi s premijerom Andrejom Plenkovićem loši.

Međutim, cijelo to vrijeme njih dvojica dijele identične političke stavove o BiH i položaju hrvatskog naroda u susjednoj državi. Svađali su se, doduše, Milanović i Plenković i s tim u vezi, ali isključivo o tome tko je što napravio ili nije, kako bi se poboljšao status Hrvata u BiH, čijeg su formalnog predstavnika u Predsjedništvu Željka Komšića izabrali svojim glasovima Bošnjaci.

U tom kontekstu i predsjednik i premijer smatraju da je hrvatski saveznik u BiH iz nužde Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, politički vrlo sirov čovjek koji svako malo najavljuje odvajanje Republike Srpske, zbog čega konstantno nailazi na osude iz međunarodne zajednice.

Kako bi se Dodik zauzimao za hrvatsku stvar u BiH, sastajali su se s njim i Milanović i Plenković, primali ga u Zagrebu. Uostalom, to je prije njih radio i predsjednik Ivo Josipović koji je jednom izjavio: Volio Dodika netko ili ne, on je osoba s kojom se mora razgovarati. Aktualni ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman isto je izrazio riječima: Milorad Dodik je činjenica i s njim treba razgovarati. Kada su u siječnju ove godine Grlića Radmana novinari pitali o tadašnjim Dodikovim verbalnim eskapadama, on im je odgovorio da predsjednik Republike Srpske »često koristi taj vokabular, prijeti, ali nije ugroza miru«.

Nitko od spomenutih vjerojatno nema naročito visoko mišljenje o Dodiku, njegovom srbovanju i ponašanju lokalnog kabadahije, ali su ga, poput predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, prihvatili kao nevoljenog političkog partnera. Dodik će to i dalje ostati, unatoč novom konfliktu između Milanovića i Plenkovića koji je izazvao njegov dolazak na Hvar, kako bi razgovarao s predsjednikom koji je tamo na godišnjem odmoru.

Potvrđuje to i premijerova izjava kojom je Milanovića optužio da je Dodika ugostio bez znanja ikoga u Hrvatskoj. Pritom, međutim, Plenković nije kazao ništa loše o Dodiku, štoviše naglasio je da bi on odobrio njegov dolet helikopterom da je imao informaciju da stiže.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater