PUSTOLOVNO-POVIJESNI PRVIJENAC

NENAD STOJKOVIĆ: Pulski autor objavio roman "Plamen u bezdanu"

Priča niže avanture, misterije, prevrate, fizičke i mentalne bitke, spletke velesila, lokalnih kneževina i republika. Središnju os tog golemog vrtloga čine sultan Sulejman Veličanstveni i hrvatski ban Nikola IV. Zrinski te njihove glavne uzdanice, ističe urednik Ilija Aščić

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Naslovnica knjige

Naslovnica knjige


Pustolovno-povijesni roman "Plamen u bezdanu" pulskog autora Nenada Stojkovića objavila je Umjetnička udruga Artikulacije iz Koprivnice. Radnja romana smještena je u doba hrvatsko-turskih ratova, a s fokusom na sukob hrvatskog bana Nikole Zrinskog i osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog.

Središnja os

"Plamen u bezdanu" je roman koji se odvija usred Stogodišnjeg hrvatsko-turskog rata, kazao je urednik Ilija Aščić.

"Pleter dviju velikaških kuća drži na okupu ostatke ostataka malog hrvatskog kraljevstva pred navalom najveće svjetske velesile Osmanskog carstva. Pozornica 16. stoljeća vodi nas od Jadrana do Levanta, od Beča do Babilona kroz umreženu galeriju careva, vezira, vitezova, kneževa i kneginja, ali i gusara, plaćenika, špijuna i robova. Priča niže avanture, misterije, prevrate, fizičke i mentalne bitke, spletke velesila, lokalnih kneževina i republika. Središnju os tog golemog vrtloga čine sultan Sulejman Veličanstveni i hrvatski ban Nikola IV. Zrinski te njihove glavne uzdanice, fokalne točke vojski i naroda, ali sami sa svojim demonima i intimnim motivima.

Ova višeslojna bogata saga nije samo povijesni, već je i pikarski roman, pustolovni i ratni spektakl, priča o pokušajima ljudskosti i ljubavi u doba očaja i mržnje, drama u potrazi za nadom. Autor sjajno spaja sve ove elemente i dočarava ono što je prošlost ostavila nenapisanim kao putokaz za buduće putnike, svjetionik sjećanja u beskrajnoj noći vremena. Nesrazmjer između nemilosrdnog bezdana i otpora usamljenog plamena preslik je odnosa smrti i života, svijeta i pojedinca, sudbine i slobodne volje. Iskonski dvoboj u kojem svi sudjelujemo, tražimo ono svjetlo u dubini koje nam otkriva tko smo, zaključuje Aščić.

Umjetničku udrugu "Artikulacije" vodi poznati hrvatski pisac Marko Gregur. "Artikulacije" su 2016. pokrenule i istoimeni književni časopis. Uredništvo časopisa objelodanjuje ono najbolje što nudi književnost u Hrvatskoj i regiji, a od 2017. objavljuje i djela hrvatskih i stranih pisaca. Stoga je biti dio ove "književne obitelji" i veliko priznanje za mladog autora iz Pule.

Više žanrova

Nenad Stojković rođen je u Puli. Nakon matematičko-prirodoslovne gimnazije u Puli pohađao je Sveučilište u Bologni gdje je studirao strane jezike i Filozofski fakultet u Rijeci. Radio je kao magistar edukacije engleskog jezika i povijesti u hrvatskim i talijanskim školama u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Prevoditelj je i tekstopisac. Nagrađivan i objavljivan na natječajima za kratku priču u više literarnih žanrova (Istrakonov natječaj – Pazin, Natječaj za kratku priču Književnog kruga Karlovac, Natječaj za kratke priče Kultivator – Rijeka, Freaky Friday – Zagreb, Kratka priča-satira – Čazma, Iskopane priče – Poreč, Kratka priča-satira - Čazma) na hrvatskom i engleskom jeziku. "Plamen u bezdanu" njegov je roman prvijenac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter