OLJA SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ

KNJIGA "ZALJUBLJENA U ČITAV SVIJET": Autoričin pjesnički put od prvih pjesama do najnovije poezije za djecu

Nagrađivana pjesnikinja i prozaistica započela je svoju spisateljsku karijeru još kao četrnaestogodišnja djevojčica zbirkom pjesama "Bit će strašno kada ja porastem" koja je objavljena u nakladi od 3.000 primjeraka

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Olja Savičević Ivančević (Snimio Sergej Dreschsler/Novi list)

Olja Savičević Ivančević (Snimio Sergej Dreschsler/Novi list)


Nova zbirka pjesama "Zaljubljena u čitav svijet" Olje Savičević Ivančević objavljena je u izdanju Školske knjige.

Slikovnica privlači pozornost neobičnim formatom harmonike i ilustracijama Ane Kovačić. Nagrađivana pjesnikinja i prozaistica započela je svoju spisateljsku karijeru još kao četrnaestogodišnja djevojčica zbirkom pjesama "Bit će strašno kada ja porastem" koja je objavljena u nakladi od 3.000 primjeraka.

Prijateljstvo i zaljubljenost

Nova zbirka pjesama za djecu i odrasle "Zaljubljena u čitav svijet" pruža jedinstveno čitateljsko iskustvo svim književnim sladokuscima, zaljubljenicima u poeziju i ljubiteljima znalački dizajniranih i ilustriranih knjiga.

Izabrani stihovi iz toga davno objavljena pjesničkog prvijenca iznova su ukoričeni u slikovnici "Zaljubljena u čitav svijet". Nova zbirka pokazuje autoričin pjesnički put od prvih pjesama o prijateljstvu, zaljubljenosti i traženju svoga mjesta u svijetu do najnovije poezije za djecu ispisane tijekom proteklih desetak godina u kojima je intenzivno pisala songove za kazališne predstave.

Naslovnica knjige

Prva tematska cjelina posvećena je dječjem svijetu, druga je nadahnuta morem i morskim životom, a u trećoj je opjevan lik oca, najpametnijeg i najjačeg superheroja, ali i čovjeka koji se plaši ljudi rođenih u drugoj boji. Odabir pjesama potpisuje urednica knjige Emica Calogjera Rogić, zaslužna i za neobičan format slikovnice kojim je željela naglasiti posebnost pjesama Olje Savičević Ivančević i ilustracija Ane Kovačić.

Format harmonika

- Format harmonika/concertina primjenjuje se često za bookart izdanja malih naklada. Njegova je posebnost u tome što se može listati i čitati kao klasična knjiga, a rastvoren dugačak je 176 cm i možemo ga čitati obostrano. Tako sve pjesme i ilustracije doživljavamo kao skladnu cjelinu, kao zaokruženi doživljaj djetinjstva, vedar i zabavan, ispunjen toplinom prijateljstva i velikih očekivanja, objašnjava urednica knjige.

Olja Savičević Ivančević spisateljica je i pjesnikinja rođena 1974. u Splitu. Knjige su joj prevedene i objavljene u trinaest zemalja, a ulomci iz proze i pjesme prevedeni na tridesetak jezika.

Uvrštena je u mnoge domaće i strane izbore i antologije. Dobitnica je mnogobrojnih književnih nagrada, a posebno priznanje stiglo je prošle godine za roman "Adio kauboju", nagrađen francuskim Prix de premiere za najbolji strani roman 2020. Prošle je godine primila i regionalnu Ratkovićevu nagradu za zbirku poezije "Divlje i tvoje".

Prema njezinim djelima postavljaju se kazališni komadi, snimaju kratki igrani filmovi te crtaju stripovi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of