FLIT

Festival talijanske književnosti ove godine online: NOVI NAČIN SUSRETA S AUTORIMA

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Liana Diković (Arhiva)

Liana Diković (Arhiva)


FLIT je projekt Gradske knjižnice i čitaonice Pula - Središnje knjižnice Talijana u Republici Hrvatskoj namijenjen mladima koji se organizira s ciljem poticanja čitanja. Vjerujemo da je premalo prilika, u školama i van njih, za susrete i dijaloge, druženja s književnicima, razgovore o knjigama, veli Lana Diković

FLIT - Festival talijanske književnosti koji je svoje prvo izdanje vrlo uspješno upriličio u svibnju prošle godine, ove će se godine zbog dobro znanih okolnosti održati online, i to od sutra pa do kraja tjedna.

Zahvaljujući velikom trudu i zalaganju Liane Diković iz pulske Gradske knjižnice i čitaonice, odgovornoj osobi Središnje knjižnice za talijansku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, festival će se ipak održati uz online gostovanja talijanskih autora.

Dijalozi i susreti

- FLIT je projekt Gradske knjižnice i čitaonice Pula – Središnje knjižnice Talijana u Republici Hrvatskoj namijenjen mladima koji se organizira s ciljem poticanja čitanja. Vjerujemo da je premalo prilika, u školama i van njih, za susrete i dijaloge, druženja s književnicima, razgovore o knjigama i zato želimo, bez obrazovnih pretenzija, mladima predstaviti neke od najzanimljivijih suvremenih pisaca talijanske književnosti koji pišu za njih, autore koji koriste prave riječi, u skladu s iskustvima, očekivanjima i potrebama današnje mladeži. Ovogodišnje izdanje festivala je drugačije, izmijenjeno, u svakom pogledu posebno. Nažalost, bili smo prisiljeni otkazati sve programe koje smo planirani za svibanj, programe na čijoj smo pripremi radili mjesecima, ali odlučili smo ne odustati jer želimo nastaviti s našim FLIT-om i uvjereni smo da će njegovo drugo izdanje biti nezaboravno, kako nama u uredničkom timu, tako i svima koji sudjeluju u programima, kazala je Diković.

S obzirom na epidemiološke mjere koje ograničavaju organizirana okupljanja mladih i gostovanja autora te onemogućavaju planirane književne susrete u školama i knjižnici, izdanje FLIT-a 2020. bit će potpuno digitalno.

- Čak i uz smanjen broj događanja te poštovanje mjera distanciranja, bit ćemo u izravnom kontaktu s autorima i imati priliku uživo razgovarati s našim gostima. Gosti drugog izdanja FLIT-a su: Fabio Geda, Antonio Ferrara, Emanuela Da Ros, koji će upoznati učenike istarskih i riječkih škola, te Andrea Vitali i Alberto Piazzi u razgovoru s novinarkom Luisom Sorbone. Uz književne susrete namijenjene učenicima uživo na platformi Zoom, pripremili smo i nekoliko intervjua s autorima, izbor knjiga talijanskih autora koji pišu za mlade te natječaj Passaparola za sve one koji žele izraziti i podijeliti svoja razmišljanja s drugima. Sva događanja moći će se pratiti na internetskoj stranici www.flit.gkc-pula.hr i društvenim mrežama Festivala, veli Liana Diković.

Zanimljivi autori

Projekt je realiziran sredstvima Regije Friuli-Venezia Giulia, u suradnji s Damatrà onlus iz Udina (Italija), uz potporu Grada Pule i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Emanuela Da Ros autorica je knjiga za mlade, novinarka i docentica u srednjoj školi. U svijetu književnosti za mlade debitira 2000. godine kao dobitnica nagrade Pippi Calzelunghe u sekciji prvijenaca u sklopu Festivala dječje književnosti u Bologni. Naredne godine Feltrinelli objavljuje njezin "Il giornalino Larry". Njezina su djela prevedena na nekoliko jezika (njemački, grčki, korejski) i objavljena u najvećim izdavačkim kućama u Italiji. Knjiga "La storia di Marinella. Una bambina del Vajont" (Priča o Marinelli. Djevojčica iz Vajonta, u izdanju Feltrinelli Kids) priskrbila joj je nagrade Premio selezione Bancarellino i Premio selezione Sceglilibro. To je djelo svoje mjesto našlo i u katalogu 2016 The White Ravens, koji donosi najbolje knjige za mlade u svijetu, predstavljenom na frankfurtskom sajmu knjige. Tijekom ovog mjeseca iz tiska izlazi "Penka, la mucca clandestina" (Feltrinelli Kids): roman za najmlađe čitatelje nadahnut viješću u kojoj je glavna junakinja krava… koja šeće Europom.

Antonio Ferrara započeo je pisati prije mnogo godina zahvaljujući svom mačku "prdonji" čije su "unutarnje dogodovštine" zaslužile da budu ispričane. Nakon toga, nastavio je pisati zahvaljujući djevojkama i mladićima iz doma za djecu i mladež u kojem je sedam godina radio kao odgojitelj. U toj je zajednici čuo teške i delikatne priče. Malo pomalo, uvjerio se da pisanje, čitanje i ilustracija predstavljaju korisno sredstvo u edukaciji o emocijama i smanjenju emocionalnih tereta.

Objavio je knjige za izdavačke kuće Einaudi ragazzi, Mondadori, Feltrinelli, Rizzoli, Salani, Il Castoro, Piemme, San Paolo. Višestruko je nagrađivan: dobitnik je nagrade Andersen 2012. kao pisac i 2015. kao ilustrator; zatim Cento, Il Gigante delle Langhe i mnogih drugih.

Fabio Geda rođen je u Torinu, gdje i dalje živi. Godinama se bavio problemima mladih. Objavio je više romana među kojima: "Nel mare ci sono i coccodrilli" (U moru su krokodili, u izdanju Baldini+Castoldi) i nastavak "Storia di un figlio" (Priča o jednom sinu, također Baldini+Castoldi), "Anime scalze" (Bose duše, izdavač Einaudi) i "Una domenica" (Nedjelja, izdavač Einaudi); više knjiga za mlade u suradnji s Marcom Magnoneom, među kojima i sagu "Berlin" (Mondadori Ragazzi) i noir "Il lato oscuro della luna" (Tamna strana mjeseca, Mondadori Ragazzi); pripovjednu reportažu "Il demonio ha paura della gente allegra" (Demon se boji veselih ljudi, Solferino). Savjetnik je za Salone del Libro di Torino i nagradu Premio Strega Ragazze e Ragazzi. Njegove knjige prevedene su na 28 jezika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini