OD 18. DO 22. LISTOPADA U PULI

FLIT: Festival talijanske književnosti donosi online susrete s autorima, izložbe, natječaj…

Naši gosti bit će značajni talijanski književnici za mlade: Gabriele Clima, Enrico Galiano i Paola Zannoner. Uz susrete s autorima koji će se održati online u dogovoru s talijanskim osnovnim i srednjim školama Istre i Rijeke, publici će biti dostupni i intervjui koje je priredila novinarka Luisa Sorbone. Ovogodišnji Luisini sugovornici su poznati književnici Dario Fertilio, Diego Marani, Michele Monina, Pino Roveredo i Francesco Veltri, kazala je Liana Diković, organizatorica festivala iz Gradske knjižnice i čitaonice Pula

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Program su najavile Iva Lanča Joldić, Liana Diković i Nela Načinović

Program su najavile Iva Lanča Joldić, Liana Diković i Nela Načinović


O Festivalu talijanske književnosti FLIT, koji je stigao do svog trećeg izdanja, na konferenciji za novinare u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici govorili su ravnateljica knjižnice Nela Načinović, koordinatorica programa u knjižnici Iva Lanča Joldić i Liana Diković, organizatorica festivala i odgovorna osoba Središnje knjižnice za talijansku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj koja obilježava 30 godina djelovanja.

Tjedan talijanskog jezika

Većina će se festivalskih programa održati online, ponešto uživo putem platforme Zoom, a bit će i popratnih programa uživo.

- Ovogodišnje izdanje održava se od 18. do 22. listopada u Tjednu talijanskog jezika u svijetu. Kao i prethodnih godina, i ove ćemo se godine pozabaviti poticanjem čitanja kod mladih. Za djecu je tu Monte Librić, za odrasle Sa(n)jam knjiga, a mladi su ti koje treba nešto više poticati na čitanje, jer brojna istraživanja i stručni radovi nam pokazuju poražavajuće podatke o čitalačkim navikama i interesima mladih. Naši gosti bit će značajni talijanski književnici za mlade: Gabriele Clima, Enrico Galiano i Paola Zannoner. Uz susrete s autorima koji će se održati online u dogovoru s talijanskim osnovnim i srednjim školama Istre i Rijeke, publici će biti dostupni i intervjui koje je priredila novinarka Luisa Sorbone. Ovogodišnji Luisini sugovornici su poznati književnici Dario Fertilio, Diego Marani, Michele Monina, Pino Roveredo i Francesco Veltri, kazala je Liana Diković.

Predstavljajući goste ona je kazala da je Gabriele Clima dobitnik nagrade Andersen za 2017. godinu, a bavi se društvenim problemima poput različitosti, rasizma i diskriminacije, a Dario Fertilio, koji potječe iz stare bračke obitelji, preferira teme pobune protiv nepravde. Enrico Galiano putuje svijetom, a Diego Marani se bavi kulturnom diplomacijom. Michele Monina bavi se i pisanjem biografija, a Pino Roveredo temom odbačenih. Preokupacija Francesca Veltrija su i sportske teme, a volonterstvo i pomaganje teme su Paole Zannoner.

Popratni programi

Iva Lanča Joldić osvrnula se na popratne programe. U središnjoj knjižnici u Kandlerovoj bit će postavljena izložba "Putovanje po Italiji" u organizaciji Talijanskog instituta za kulturu - Istituto Italiano di Cultura koja se sastoji od 20 ilustriranih panoa koji predstavljaju zanimljivosti talijanskih regija. Autori izložbe su: Carlo Romeo, Alessio Liguori, Marco Pescetelli i Stefano Baldi. Tu je i video-uradak "Profesorski put u Pakao", jedno Danteovsko putovanje u kojem profesori čitaju, kod kuće ili u školi, odabrane stihove "Božanstvene komedije", kao i online stručno predavanje "Kako i što čitamo u školi?" koje će održati Paola Zannoner. Natječaj Passaparola ove godine ima tri kategorije: za učenike 7. i 8. razreda talijanskih osnovnih škola, učenike srednjih talijanskih škola i učenike hrvatskih srednjih škola. Zainteresirani učenici trebaju napisati recenziju knjige koja im se posebno svidjela (do 3.000 znakova). Recenzije će ocijeniti komisija FLIT-a i odabrati tri najbolja rada čiji će autori biti nagrađeni. Najavljena je i izložba posvećena Danteu.

Svi programi i linkovi dostupni su putem web-stranice FLIT-a, a manifestaciju su omogućili regija Friuli-Venezia Giulia, tršćansko Narodno sveučilište, Talijanski institut za kulturu, Agencija za odgoj i obrazovanje, Grad Pula, a glavni organizator je Gradska knjižnica i čitaonica, u čije se ime nazočnima obratila ravnateljica Nela Načinović ističući važnost kontinuiteta ovoga programa i u korona uvjetima, jer se manifestacija održala, online, i prošle godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini