TREĆE IZDANJE

FESTIVAL TALIJANSKE KNJIŽEVNOSTI FLIT: Online gostovali poznati talijanski književnici za mlade

Gosti su u online obliku bili Gabriele Clima, Enrico Galiano i Paola Zannoner, a suradnica festivala, novinarka Luisa Sorbone razgovarala je s nekolicinom talijanskih književnika, a intervjui su bili dostupni publici festivala. Njezini su gosti bili književnici Dario Fertilio, Diego Marani, Michele Monina, Pino Roveredo i Francesco Veltri

| Autor: Vanesa BEGIĆ
S otvorenja izložbe u pulskoj knjižnici

S otvorenja izložbe u pulskoj knjižnici


Festival talijanske književnosti (FLIT) došao je do svog trećeg izdanja, a održan je u tjednu od 18. do 22. listopada uglavnom online, odnosno u hibridnom obliku.

Ovaj festival ima kao cilj približiti mladima književnost primjerenu njihovom uzrastu uz susrete s autorima i književne natječaje. Većina se festivalskih programa održala online, ponešto uživo putem platforme Zoom, a bilo je i popratnih programa uživo.

Intervjui

Gosti su u online obliku bili Gabriele Clima, Enrico Galiano i Paola Zannoner, a suradnica festivala, novinarka Luisa Sorbone, razgovarala je s nekolicinom talijanskih književnika, a ti su intervjui bili dostupni publici festivala. Njezini su gosti bili književnici Dario Fertilio, Diego Marani, Michele Monina, Pino Roveredo i Francesco Veltri.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici postavljena je izložba "Putovanje po Italiji" u organizaciji Talijanskog instituta za kulturu - Istituto Italiano di Cultura koja se sastoji od 20 ilustriranih panoa koji predstavljaju zanimljivosti talijanskih regija. Autori izložbe su: Carlo Romeo, Alessio Liguori, Marco Pescetelli i Stefano Baldi.

Potom je predstavljen i video-uradak "Profesorski put u Pakao", jedno Danteovsko putovanje u kojem profesori čitaju, kod kuće ili u školi, odabrane stihove "Božanstvene komedije", kao i online stručno predavanje "Kako i što čitamo u školi?", koje je održala Paola Zannoner.

Autori imaju bogate životopise. Gabriele Clima dobitnik je nagrade Andersen za 2017. godinu. Objavio je mnoge knjige za različite dobne skupine, od slikovnica za najmlađe do beletristike za mlade. Bavi se pretežito društvenim problemima koji nas okružuju poput različitosti, problema integracije, rasizma i diskriminacije, nudeći mladima književnost kao važan alat za čitanje i razumijevanje suvremenog svijeta. Knjige su mu prevedene na 18 jezika.

Paola Zannoner živi u Firenci, gdje je studirala i diplomirala književnost. Smatra se jednom od najznačajnijih talijanskih književnica za mlade te je cijene i kritika i publika, koja obuhvaća mlade i odrasle. Svoju karijeru započela je kao knjižničarka, književna kritičarka i redaktorica, radila je u polju educiranja docenata, vodila radionice kreativnog pisanja za odrasle i djecu. Počela je objavljivati 1998., a njezina knjiga "Il vento di Santiago" (Mondadori 2000.) postala je jedan od školskih klasika.

Passaparola

Njezini romani, koji su prevedeni na brojne jezike, uključujući kineski i ruski, obrađuju razne i zanimljive teme, nudeći sliku suvremenog društva, kao što su, primjerice, omiljena među mladima priča o volonterstvu i pomaganju drugima.

Enrico Galiano rođen je u Pordenoneu 1977. godine. Predaje u jednoj maloj školi na periferiji, autor je web-serijala "Cose da prof", koja ima više od 20 milijuna pregleda na Facebooku.

Pokrenuo je pokret #poeteppisti, flashmob učenika kojime žele "zamrljati" gradove poezijom. Godine 2015. uvršten je na listu 100 najboljih nastavnika u Italiji (Masterprof.it) te je 2020. odabran među deset najutjecajnijih talijanskih profesora.

Što se tiče književnog natječaja Passaparola, ove je godine održan u tri kategorije, književne recenzije učenika talijanskih srednjih škola, književne recenzije učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola te učenika hrvatskih srednjih škola.

U kategoriji učenika talijanskih srednjih škola prvonagrađena je Valentina Perić Turčinović iz Talijanske srednje škole Buje, a drugo mjesto dijele Matea Korenika iz Talijanske srednje škole iz Buja i Mia Chersin iz Talijanske srednje škole Rovinj.

U kategoriji hrvatskih srednjih škola, prvonagrađena je Marijana Fable iz Pazinskog kolegija - Klasične gimnazije Pazin, a drugo mjesto dijele Sena Ahmetović iz Srednje škole Mate Balote Poreč i Ana Kuhar iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.

U kategoriji učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola nagrađen je Lucian Kvasić iz riječke talijanske škole Belvedere.

Mentorice učenicima koji su sudjelovali u natječaju su: Fiorella Biasiol, Tamara Tomasich, Adriana Ive, Sanja Depikolozvane, Mihaela Peruško i Željka Kondić Dabo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater