Izabrane kroatističke teme

EX PROVINCIA: Kroatistička struka u najširemu smislu kao zajednička tema

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Naslovnica knjige

Naslovnica knjige


"Ex provincia. Izabrane kroatističke teme (opće i zavičajne)" naslov je nove knjige dr. Borisa Domagoja Biletića, književnika, pjesnika, kulturnog radnika par excellence.

Novi kontekst

Knjiga je objavljena u izdanju zagrebačke Alfe, a donosi izbor iz već objavljenih tekstova, ali, kako veli autor "tekstovi uvršteni u knjigu u novome su kontekstu. Žanrovski su raznovrsni, a u tematsko ih zajedništvo okuplja kroatistička struka u najširemu smislu: bilo glede problematike i autora koji idu u red općenacionalnih književnih pojava, pa i onih tzv. kanonskih, bilo da je riječ o hrvatskim autorima iz Istre i istarskim temama, koje su zagrebocentrični arbitri i "arbitri" ili posve ili bar donekle prihvatili i uključili u našu književnu maticu. Mnoge su tzv. zavičajne hrvatske književne pojave iznimno bitne za cjelovit uvid u literarnu, estetsku i duhovnu našu opću panoramu, pa tako i neki književni fenomeni mojega istarskog kraja i podneblja kao najzapadnije hrvatske pokrajine doista specifične prošlosti. Ta se pak prošlost, dapače povijest, duboko zadirući u vrijeme današnje, odrazila i još se uvijek odražava na načine i stupanj integracije tzv. regionalnoga u nacionalno, ali i njihova prožimanja", istaknuo je sam autor.

Tekstovi su nastali tijekom 35 godina, a uz svaki tekst navedena je godina nastajanja. Prethodno objavljeni tekstovi, u ovim ili drukčijim inačicama, mogu se naći u Biletićevim knjigama: "Pristrani čitatelj (I.-II.)" iz 2007., "Oko Učke: hrvatskoistarske Teme" također iz 2007., "Moja Pula" iz 2008. i "Istarsko troknjižje" (I.-III.) iz 2019. Zatim u pojedinim knjigama drugih autora kao predgovori i/ili pogovori te u periodici – časopisima i novinama: Forum, Republika, Kolo, Zadarska smotra, Istra, Nova Istra, Novi Kamov, Kaj, Književna reč, Vijenac, Hrvatsko slovo, Zarez, Vjesnik, Novi list, Glas Istre...; zbornicima: Šoljanov zbornik, Čitajući znakove vremena, Nebo nad Osijekom: intimistički zapisi; Zbornik neretvanskih književnih, znanstvenih i kulturnih susreta; Ivo Balentović: život i djelo... i na internetu, a u novije vrijeme na stranicama e-časopisa za književnu kritiku Stav (www.stav.com.hr) itd.

Knjiga donosi pet cjelina, a Biletić ističe: "Iz mnoštva raspoloživih, opredijelio sam se samo za jedan ilustrativan i opsežniji intervju, koji razgovor, bar se nadam, pobliže tumači neke moje autorske stavove, ocjene i procjene, donekle i stvaralački te životni put".

U knjigu su uvršteni Biletićevi tekstovi o Šoljanu, Viktoru Vidi, Gavranovom dramskom triptihu, Baloti, Črnji, Gervaisu, Kalčiću, Čakavskom saboru…

Boris Domagoj Biletić je dobitnik važnijih književnih nagrada i priznanja, među kojima: Mlada Struga (1984.) i "Tin Ujević" (1997.) za poeziju, KulturKontakt (2002.) za esejistiku i studije, "Julije Benešić" (2008.) za književnu kritiku, Sv. Kvirin (2012.) za ukupan doprinos hrvatskome pjesništvu, "Fran Galović" (2013.) za najbolje djelo zavičajne tematike i dr.

Primio je odličje reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.) i Medalju Grada Rovinja (1997.). Prevođen na dvadesetak jezika, uredio preko stotinu knjiga.

Boris Domagoj Biletić je i ravnatelja rovinjske Gradske knjižnice, predsjednik Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, glavni urednik časopisa Nova Istra i utemeljitelj Pulskih dana eseja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater