ZBIRKA PJESAMA PUKOTINE U PRAZNINI/CREPE NEL VUOTO

DAVOR HAČIĆ: Uzleti i padovi kroz lutanja stazama svojih snova i spoznaja

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Davor Hačić sa svojom zbirkom pjesama "Pukotine u praznini - Crepe nel vuoto"

Davor Hačić sa svojom zbirkom pjesama "Pukotine u praznini - Crepe nel vuoto"


U usporedi s prvom zbirkom, tiskanom pred samo nekoliko godina, autor je u ovoj zbirci tematski raznolikiji, a stil izražavanja, ranije često sklon narativnosti, najčešće je sveden na kratke pjesme s naglašenom simbolikom i originalnom metaforikom, kazala je urednica knjige Vedrana Štiglić Vidović

"Pukotine u praznini/Crepe nel vuoto" naslov je zbirke pjesama Davora Hačića koja je nedavno predstavljena u Novigradu.

S prezentacije zbirke pjesama Davora Hačić "Pukotine u praznini / Crepe nel vuoto"

Knjiga je dvojezična, a kako je sam autor rekao, u posljednje dvije godine krenuo je pisati pjesme, i shvatio da će lijepo zvučati u talijanskom prijevodu, te ih je počeo prevoditi na talijanski. Prijevod je uradio zajedno s Jessicom Acquavita, Rosannom Bubola i Mariannom Jelicich Buić.

- Zajedno smo radili, tražeći svaku pojedinu riječ, da na najbolji mogući način dočara smisao. Izdavač je Matica hrvatska Buje, urednica Vedrana Štiglić Vidović, kojoj sam i posvetio zbirku, a grafički urednik Toni Buršić. Inače se bavim glazbom, a volim i poeziju, tako da je to bila dobra kombinacija, kaže Hačić.

Tri ciklusa

Zbirka ima tri pjesnička ciklusa naslovljena "Hrabrosti od pijeska", "Hologrami" i "Praznine", u kojima je riječ o smislu života, ljubavi i raznim drugim temama.

- Na domaku sredine trajanja ljudskog vijeka pjesnik i kantautor Davor Hačić upravo je objelodanio svoju drugu zbirku pjesama "Pukotine u praznini" izuzetno iskreno iznoseći uzlete i padove kroz lutanja stazama svojih snova i spoznaja na granici između zanosa mladosti i života u zrelijim godinama. U usporedi s prvom zbirkom, tiskanom pred samo nekoliko godina, autor je u ovoj tematikom raznolikiji, a stil izražavanja, ranije često sklon narativnosti, najčešće je sveden na kratke pjesme s naglašenom simbolikom i originalnom metaforikom. Motivi: mora, vjetra, livade, šume ili šuštanja jesenskog lišća ne prerastaju u pejzažne pjesme, nego su samo podloga iz koje izranjaju njegove refleksije. Zaronjen u osobna previranja, sve što ga okružuje podređeno je preispitivanju smisla ljudskog postojanja čak i kada se buni protiv samoga sebe, napisala je Štiglić Vidović.

S prezentacije zbirke pjesama Davora Hačić "Pukotine u praznini / Crepe nel vuoto"

Prva je cjelina prožeta ljubavnom tematikom. "U drugoj cjelini, najčešće refleksivnoj, rastaču ga pitanja zašto, gdje i kako živi. Povremeno se stapa s egzistencijalnom sudbinom svih ljudi; osobno 'ja' pretače u općeljudsko mi. Strepi kroz očaj, u Trećoj cjelini, da ga ne proguta praznina svakodnevnice u kojoj je sve manje humanosti", ističe urednica.

Svestranost

Davor Hačić rođen je 1974. u Umagu. Živi i stvara u Novigradu. Objavljivao je u skupnim zbirkama Sabora mladih Istre (2000.), u književnom zborniku "Lanterna" (2011.), kao i u književnom zborniku "Bujština" (2011.) te su mu radovi objavljivani i u zbirci na čakavskom "Svaka Vas ima svoj glas" (2014.).

Svoju prvu samostalnu zbirku objavljuje u nakladi Ogranka Matice hrvatske Buje na standardnom hrvatskom jeziku pod naslovom "Rasute perle" (2013.) koja postiže zapažen uspjeh kod kritike i publike. Nastupa na raznim festivalima i događanjima kao izvođač, ali i kao kantautor. Svoj svestrani talent Davor iskazuje i na "daskama koje život znače". Nagrađen je Grbom Grada Novigrada (2016.) za doprinos na području kulture.

Naredne promocije knjige bit će u Bujama sutra, četvrtak 15. listopada u 20 sati u dvorani Pučkog otvorenog učilišta te Umagu 21. listopada u knjižnici u 18 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini