SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Janjetov: Mi, autori stripova, imali smo svoju mrežu i prije interneta

| Autor: Vanesa Begić
Zoran Janjetov bio je gost nekoliko programa (Snimio Matija Šćulac  / Sajam knjige u Istri)

Zoran Janjetov bio je gost nekoliko programa (Snimio Matija Šćulac / Sajam knjige u Istri)


Zoran Janjetov, ilustrator, autor stripova i grafički dizajner koji krajem osamdesetih počinje raditi za velike francuske izdavače stripova, bio je gost pretposljednjeg Doručka s autorom čiji je voditelj ovoga puta bio Andrea Matošević, budući da je Aljoša Pužar bio spriječen.

Ovaj je autor već gostovao već gostovao prije nekoliko dana kada je predstavio strip »Prije Inkala«. S Matoševićem je govorio o raznim temama, o sretnom djetinjstvu, ljubavi prema stripovima još iz najmlađih dana, te kako je u toj fazi bio poput hrčka, sakupljač stripova od kojih je mnoge kroz godine posuđivao, a nije bilježio kome i tako je došlo do »trajnih posudbi«.

- Mi, autori stripova, imali smo svoju mrežu i prije interneta, povezali smo se i stvorili naš internet, našu vezu, a na taj smo način izmjenjivali iskustva i stvarali te nove priče. Mislili smo da smo gospodari svijeta. Kada si mladi crtač, tada silno želiš da ti se nešto objavi, kasnije se prioriteti mijenjaju, kazao je Janjetov. Na Matoševićev upit o tome postoji li i dalje Gornji Milanovac, kazao je »mjesto sigurno još postoji, ali nekada moćna izdavačka kuća »Dečje novine«, najveći strip izdavač bivše države, odavno više ne postoji. A nekada su tako dobro poslovali«.

Bilo je i ovom prilikom govora o suradnji s velikim Jodorowskyjem (Čile, 1929.), autorom stripa i režiserom. Na upit o radnom danu strip-crtača, rekao je da je njegov »ritam idiotski, da to nikome ne preporučujem. Nekada krenem crtati u 17, nekada u 1 nakon ponoći, totalno ludi ritam«. Naveo je pohvale i za pulski bend nemanja, koji su gostovali u Novom Sadu i ostvarili moćan, snažan nastup.

Janjetovi su stripovi objavljivani u brojnim državama u cijelom svijetu. Dobitnik je značajnih priznanja, a izlagao je na mnoštvu samostalnih i kolektivnih izložbi diljem svijeta. Živi u Novom Sadu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter