UZ PREMIJERU PREDSTAVE ANE KATULIĆ

RUŽ ZA USNE I ČOKOLADA: Ispovijesti novinarki u "direktnom prijenosu"

Radi se o istinitim ispovijestima neimenovanih novinarki iz raznih medija koje je Ana Katulić intervjuirala te su njihove priče snimljene i prenesene direktno na scenu* Tri glumice - Ana Katulić, Irena Boćkai i Ana Fornažar predstavile su tuđe osobne priče kroz koje objašnjavaju zašto su se pojedine novinarke iz različitih medija počele baviti ovom profesijom, što ih motivira, ali i koji su im bili najneugodniji trenuci, kako su se morale boriti za svoj status i trpjeti mobbing…

| Autor: Mladen RADIĆ
Anu Fornažar, Ana Katulić i Irena Boćkai (Snimila Olivera Jović)

Anu Fornažar, Ana Katulić i Irena Boćkai (Snimila Olivera Jović)


Predstava "Ruž za usne i čokolada" Ane Katulić, koja i glumi uz Irenu Boćkai i Anu Fornažar, održana je u fažanskom MMC-u. Predstava, najavljena kao "ulični koncert u dva (ili više) glasa", bila je dio nedavno održanog Fažana Media Festa čiji je program bio posvećen ženama i medijima. Tako i naslov ove predstave asocira na ženske priče, a radi se o istinitim ispovijestima neimenovanih novinarki iz raznih medija koje je Katulić intervjuirala te su njihove priče snimljene i prenesene direktno.

Predrasude prema novinarima

Tri glumice nisu imale skoro nikakve pripreme već su govorile ono što su prvi put čule snimljeno svojim mobitelima i tu su se prilično dobro snašle iako se vidjelo lagano zastajkivanje i određena trema, no s te strane cijeli je posao odrađen jako dobro.

Tri glumice tako su predstavile tuđe osobne priče kroz koje objašnjavaju zašto su se pojedine novinarke iz različitih medija počele baviti ovom profesijom, što ih motivira, ali i koji su im bili najneugodniji trenuci, kako su se morale boriti za svoj status i trpjeti mobbing. Pogotovo je zanimljivo kada jedna od njih priča o kliznom odnosno vrlo fleksibilnom radnom vremenu, tako tipičnom za novinarsku profesiju i iritantnom zvuku mobitela koji može zazvoniti u bilo koje vrijeme. Jedna od novinarki koja radi na televiziji ima prijateljice koje misle da je njoj lako i da zapravo ne radi ništa, iako to u stvarnosti nije tako. Priče su posložene tematski pa se na kraju priča o predrasudama prema novinarima i novinarkama koje se proglašava lešinarima.

Dokumentaristički pristup

- Novinari su krivi kada otkriju neku priču, ali i kada je ne otkriju, kaže jedna. Istodobno je dan komentar i na ljude koji imaju mobitel i pristup mreži, no to ih ne čini novinarima, a spominjao se i pritisak konkurencije u ovom digitalnom dobu te da ljudi nisu svjesni što znači raditi u novinarstvu. Doista, novinarstvo jest jedna od profesija za koju svi misle da je razumiju, pogotovo oni koji je najmanje razumiju.

S obzirom na dokumentaristički pristup, ukoliko se ova predstava nastavi izvoditi, svi koji su radili ili rade u novinarskoj profesiji, neovisno o spolu, lako će se poistovjetiti s likovima i njihovim pričama, no isto tako autorsko-glumački trio morat će se odlučiti želi li od ovoga napraviti predstavu ili predavanje. Jer u jednom trenutku "Ruž za usne i čokolada" preteže u ovom drugom smjeru, ali osobno nisam siguran da želim ići u kazalište ili sličan izvedbeni prostor da bih od glumaca i glumica slušao predavanja. Tema koje su odabrale, u ovom teatarskom kontekstu, nudi ovom triju određene mogućnosti da je pokušaju oživjeti na jedan drugi način. Naravno, kao što su već pokazale neke druge predstave, to je minsko polje u kojem je vrlo lako napraviti krivi korak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini