TURNEJA

Predstave Istarskog narodnog kazališta gostuju na pozornicama istarskih gradova: OSMO IZDANJE "KAZALIŠNE ZIME U ISTRI" U BUZETU, NOVIGRADU, BUJAMA I ROVINJU

"Furbaćona 2" Branka Lučića u režiji Jasminka Balenovića u srijedu 9. ožujka gostuje u Buzetu u Pučkom otvorenom učilištu "Augustin Vivoda", u četvrtak 10. ožujka u Centru za manifestacije i kulturu u Novigradu, a u petak 11. ožujka u Bujama u tamošnjem Učilištu * U rovinjskom kazalištu "Gandusio" 28. ožujka gostuje "Mistero Buffo" Darija Foa u izvedbi Valtera Roše, a 30. ožujka na programu su tri jutarnje izvedbe predstave "Beskrilci u oblacima" autorice i koreografkinje Andree Gotovine * Ulaz na sve predstave je slobodan

| Autor: Mladen RADIĆ
"Furbaćona 2" - naredni tjedan otvara "Kazališnu zimu u Istri" (Snimio Dejan Štifanić)

"Furbaćona 2" - naredni tjedan otvara "Kazališnu zimu u Istri" (Snimio Dejan Štifanić)


Osma "Kazališna zima u Istri" u organizaciji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula održat će se tijekom ožujka u četiri istarska grada, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare u Puli. "Furbaćona 2" Branka Lučića u režiji Jasminka Balenovića gostovat će tako u srijedu 9. ožujka u Buzetu u Pučkom otvorenom učilištu "Augustin Vivoda", u četvrtak 10. ožujka gostuje u Centru za manifestacije i kulturu u Novigradu, a u petak 11. ožujka u Bujama u tamošnjem Pučkom otvorenom učilištu. Sve predstave počinju u 19 sati.

"Mistero Buffo" Darija Foa u izvedbi Valtera Roše gostuje u ponedjeljak 28. ožujka u rovinjskom kazalištu "Gandusio" u 20 sati, gdje u srijedu 30. ožujka gostuju "Beskrilci u oblacima" autorice i koreografkinje Andree Gotovine i to u tri termina u jutarnjim satima. To je ujedno prvi put da je jedna dječja predstava uključena u "Kazališnu zimu u Istri". Ulaz na sve predstave je besplatan, uz pridržavanje epidemioloških mjera i ograničenja što se tiče broja publike.

Važna suradnja

Umjetnički direktor INK-a Luka Mihovilović ističe da je bilo divno komunicirati s pučkim otvorenim učilištima i manjim kazalištima u Istri budući da postoji potreba da INK sa svojim predstavama dolazi u manja mjesta u Istri. To Mihovilovića podsjeća na period od 1949. do 1971. kada su iz INK-a češće odlazili gostovati po Istri.

- Budući da sam prvi put bio u kontaktu sa svim ravnateljima pučkih otvorenih učilišta, bilo mi je divno osjetiti potrebu s njihove strane da se ova suradnja nastavi i izvan ovog programa, kaže Mihovilović.

Program su najavili Vladimir Torbica, Gordana Jeromela Kaić i Luka Mihovilović (Snimio Duško Marušić Čiči)

Program su najavili Vladimir Torbica, Gordana Jeromela Kaić i Luka Mihovilović (Snimio Duško Marušić Čiči)

Spomenute tri predstave odabrala su otvorena učilišta iz ponude INK-a. U ponudi je bila i predstava "Potplaćeni! Ne plaćamo!", no novigradsko učilište gdje se jedino mogla izvesti ova predstava odabralo je "Furbaćonu 2", a njenom izvedbom svečano će se inaugurirati renovirana dvorana.

- Mislim da samo uz prihvaćanje čitave Istre kazalište može imati bolju perspektivu, biti produktivnije, sve više igrati svoje predstave, zapošljavati glumce itd. Čitava Istra je zapravo jedan grad i u tom smislu kazalište kao takvo u svom profesionalnom smislu i razvoju će opravdati svoje postojanje i raditi na tome da se razvija i usavršava u svim segmentima kazališne djelatnosti, smatra Gordana Jeromela Kaić, ravnateljica INK-a, koja je zahvalila Istarskoj županiji na podršci.

Županijska potpora

- Istarska županija tradicionalno potpomaže rad INK-a s intencijom da to postane kazalište koje je puno prisutnije u Istri, rekao je Vladimir Torbica, županijski pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost. Dodao je i da su u tom segmentu županijskog financiranja naglašene dvije programske linije, a to su Čakavska scena i "Kazališna zima u Istri". Između njih postoji sinergija, budući da se i "Furbaćona 2" i "Mistero buffo" događaju na dijalektu koji je za Torbicu ustvari jezik. "Kako je to osnovno sredstvo komunikacije, pogotovo u ovim vremenima Covida, koji valjda završava, drago nam je da su te dvije programske linije na neki način ujedinjene", kaže Torbica koji ističe da im je bilo važno predstaviti INK izvan Pule i odjeci s terena su više nego dobri, svi su oduševljeni i drago im je da u ovo sumorno vrijeme dolaze predstave koje su vrlo smiješne, ali i vrlo zahtjevne.

- Vjerujem da je "Kazališna zima" u ovo doba jedna kapljica radosti koja svima nama treba. Nadam se da Covid završava, ali nastavlja se jedna druga nesreća, a to je rat i u ovim trenucima kada ljudima stvarno treba malo sreće, malo zadovoljstva, svaka ova kazališna predstava, predstavlja ljudima jako mnogo, drži Torbica.

U pripremi predstava "Istra ti mila materina"

Ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić podsjetila je da je ožujak inače bogat mjesec što se tiče programa u ovom kazalištu budući se obilježavaju Svjetski dan kazališta, Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, Svjetski dan pripovijedanja, Svjetski dan lutkarstva pa i Svjetski dan klavira.

Kazala je i da u INK-u pripremaju i intrigantan projekt za Čakavsku scenu, predstavu čiji je radni naslov "Istra ti mila materina" koja uključuje tekstove Drage Orlića, a vjerojatno i Fulvija Tomizze i Mate Balote, a koja pokazuje Istru iz nekog drugog rakursa. Predstavu će režirati Rok Olaf Pečečnik, mladi slovenski redatelj koji završava studij režije u Zagrebu, nakon što je u Ljubljani završio glazbenu akademiju i komparativnu književnost. Ovo će biti njegov završni rad pod mentorstvom Branka Brezovca, a premijera se očekuje u svibnju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom