2. Bembo Fest

"Po istinitom događaju" Pere Juričića u Balama. NI KAZALIŠTE NI ŽIVOT, ZAPRAVO JE I KAZALIŠTE I ŽIVOT

Koketirajući s formom stand up kazališta Pero Juričić, kao redatelj i glumac, u jednosatnoj predstavi na scenu donosi svoj život od najranijih sjećanja iz djetinjstva, preko školskih dana, do studija na zagrebačkoj Akademiji, pa sve do ulaska u kazalište, odnosno život

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Pero Juričić glumac je i redatelj predstave "Po Istinitom događaju" (snimio: Sandi Drandić)

Pero Juričić glumac je i redatelj predstave "Po Istinitom događaju" (snimio: Sandi Drandić)


S glumcem Perom Juričićem i njegovim uspomenama družila se preksinoć publika na Trgu Tomaso Bembo u Balama, gdje je u sklopu 2. Bembo Festa - Festivala malih formi u Balama uprizorena predstava "Po istinitom događaju".

Ovaj svoj autorski projekt Pero Juričić, doajen hrvatske kazališne scene, posvetio je velikom, pomalo zaboravljenom hrvatskom glumcu Ivi Serdaru.

Koketirajući s formom stand up kazališta Pero Juričić u jednosatnoj predstavi na scenu donosi svoj život od najranijih sjećanja iz djetinjstva, preko školskih dana, do studija na zagrebačkoj Akademiji, pa sve do ulaska u kazalište, odnosno život. A on je i danas u umirovljeničkim danima Pere Juričića vezan uz kazalište. Jer, reći će on - "to je ni kazalište ni život" zapravo "i kazalište i život".

Iz te svoje glumačke perspektive Pero Juričić govori o majci, djeci, unucima, prijateljima, kolegama, susjedima, usputnim prolaznicima… On na sceni oživljava ljude, poznate i nepoznate likove, događaje, smiješne crtice, bilježi slučajne susrete iz svog života. Uspoređujući današnje vrijeme s prošlim Pero Juričić zaključuje da je nekad bilo bolje, a gledajući unazad svoju životnu mudrost sažima riječima: "Idi, ali ne žuri. Ne žuri po svome."

Predstava, za koju je glazbu skladao Davor Rocco, a kostime izradila Tihana Ostreš, nastala je u produkciji Max Teatra.

Pero Juričić rođen je 1945. godine u Seocima, kraj Nove Gradiške. Završio je studij glume na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Kao njihov stipendist karijeru započinje u ansamblu kazališta Marina Držića u Dubrovniku. Zatim je član putujućeg Teatra u gostima, pa zagrebačkog teatra &td i naposljetku Zagrebačkog kazališta lutaka.

Na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupao je 14 sezona. Šira ga publika poznaje po ulogama u televizijskim serijama "Čovik i po", "Libar Marka Uvodića Splićanina", "Mali raj", "Kapelski kresovi", "Smogovci", "Duga mračna noć", "Villa Maria", "Ljubav u zaleđu" te ulogama u hrvatskim filmovima "Holding" i "Povratak Katarine Kožul", španjolskoj produkciji "Zemlja Komancha" te njemačkom filmu "Cappuccino za troje". Za svoj rad je višestruko nagrađivan.

Naredni tjedan na Bembo festu su na programu čak dvije predstave Kazališta Virovitica. U srijedu, 31. kolovoza na Trgu Tomaso Bembo s početkom u 20 sati igra dječja predstava "Bajke i još nešto" Sare Lustig i Gorana Vučka, a 1. rujna u tvrđavi Fort Forno u 20.30 sati na programu je "Gospođina majka je preminula" Georgesa Feydeaua u režiji Lee Anastazije Flegar. Ulaz na predstave je besplatan.

Tromjesečni Bembo Fest održava se zahvaljujući organizaciji Turističke zajednice Bale, Općine Bale, Mon Perina, Talijanskog institut za kulturu i Teatra Fort Forno, a medijski pokrovitelj je Glas Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter