BRIJUNSKA POZORNICA

FOTO / "MOJ OBRAČUN S NJIMA" Nova premijera Teatra Ulysses - nadahnuti Rade Šerbedžije i improvizirani koncert

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Nakon završetka nadahnutog monologa, gdje je Šerbedžija predstavio razne tematske i interesne sfere, da publika ne misli na koronavirus i teška vremena, uslijedio je kraći koncertni program u kojem se Šerbedžija predstavio uz Zapadni kolodvor i goste

U subotu navečer na Brijunima je održana obnovljena premijera Krležinog djela "Moj obračun s njima" Teatra Ulysses, u izvedbi izvanrednog i posebno nadahnutog Rade Šerbedžije.

Savršenom dikcijom, nadahnutom glumom, jasno, razgovijetno, Šerbedžija je prenio Krležine misli pokazavši i da je u stanju memorirati iznimno velike količine teksta, besprijekorno. To gusto, aluzivno tekstualno tkivo dade se iščitavati na više načina, (raz)otkrivajući njegovu semantičku višeslojnost, gdje dolazi do izražaja i metatekstualna funkcija teksta i njegov metatekstualni značaj u znaku atemporalnosti.

Riječ je o obnovljenoj i nadopunjenoj verziji predstave nastale prema polemičkim zapisima Miroslava Krleže koja je prvi put, u izvedbi Rade Šerbedžije i režiji Dine Radojevića, postavljena 1974. godine. Nakon višegodišnje stanke ponovno je izvedena 2007. na otvorenju 7. sezone kazališta Ulyssses, u Prosperovu vrtu na Velikom Brijunu. Ta je sedma sezona bila posvećena Krleži i tom je prilikom bio održan i vrlo zanimljiv simpozij posvećen njemu.

Sada, nakon 13 godina, Šerbedžija je predstavio izmijenjen i osuvremenjen tekst predstave koji govori o mnogim društvenim pojavama, političkim pitanjima i problemima o kojima je Krleža pisao od 1914. pa do kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća, kao i o općenitim pitanjima egzistencije, politike, morala i umjetnosti.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU OD PONEDJELJKA, 17. KOLOVOZA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater