PROSINAČKA PREDSTAVA ZA DJECU

ISTARSKO NARODNO KAZALIŠTE: U petak premijera predstave "Kraljević i prosjak"

| Autor: Mladen RADIĆ
Prizor iz predstave (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)

Ovo je jedna od onih priča koje vam ostanu zapamćene iz djetinjstva. Budući da danas djeca čitaju malo modernije stvari, ovo je klasik koji nosi priču koja je svevremenska i koja se može otisnuti na današnje vrijeme, kazao je Luka Mihovilović, redatelj predstave nastale prema tekstu Marka Twaina u dramaturškoj obradi Dore Delbianco

Premijera predstave "Kraljević i prosjak" na tekst Marka Twaina u dramaturškoj obradi Dore Delbianco i režiji Luke Mihovilovića održat će se u petak u 18 sati u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare.

Raskošna i svevremenska predstava

Predstava je dio standardnog prosinačkog programa INK-a i namijenjena prije svega mlađim uzrastima od 4 godine naviše, odnosno kako je rekla ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić, "za djecu i mlade i sve koji se tako osjećaju i koji žele vječno ostati mladi". Naglasila je da se radi o raskošnoj, profesionalno opremljenoj predstavi u kojoj igraju polaznici Dramskog studija INK-a, a ravnateljica kaže da su napravili odličan posao.

- Ovo je jedna od onih priča koje vam ostanu zapamćene iz djetinjstva. Budući da danas djeca čitaju malo modernije stvari, ovo je klasik koji nosi priču koja je svevremenska i koja se može otisnuti na današnje vrijeme, kaže Mihovilović.

Twainova uknjižena priča ima 350 stranica, no dramaturginja Dora Delbianco pobrinula se da je prilagodi predstavi koja traje 50-ak minuta, a bila je, kako kaže Mihovilović, apsolutno spremna i sve odlično napisala isprve. Napisala je tekst koji ne podilazi djeci u vidu replika i jezika, nego je to, prema Mihovilovićevim riječima, "poluarhaičan tekst" u kojem će djeca čuti neke riječi koje ne čuju svakodnevno. Radi se ipak o velikoj predstavi s 18 mladih glumaca, a Mihovilović ju je opisao kao "mali mjuzikl" u kojem su se vratili songovima, koreografijama, velikoj zaigranosti i vrlo preciznoj glumi.

Dinamično i vizualno atraktivno

Priča je to o prosjaku koji želi postati nešto više i pita se ima li perspektive u životu kada je rođen kao prosjak i fasciniran je dvorom i knjigama. Upoznaje kraljevića koji s druge strane želi upoznati slobodu, te se zamijene i kreću u pustolovine koje će ih učiniti boljim ljudima na pozicijama na kojima jesu, a prosjak doista postane nešto više. U predstavi postoji i zlo koje na kraju biva kažnjeno, a Mihovilović kaže da je predstava vrlo dinamična, vrlo vizualno atraktivna za one najmlađe kao i za starije kojima je bitna priča.

Scenografkinja Paola Lugarić kazala je da je scenografija bila tehnički zahtjevna, no zadovoljna je kako je zaživjela s pričom, svjetlom, tonom i ostalim. Noemi Ribić koja je autorica video produkcija i vizualnog identiteta i ovo joj je prvi put da radi animacije za kazalište. Drago joj je da su te animacije pronašle mjesto u priči, a radi se o animiranim pozadinama koje oslikavaju prostor, a pristup priči bio joj je izrazito nadahnjujući.

Zadovoljni su bili i predstavnici brojnog glumačkog ansambla koji su rad na predstavi opisali kao predivno iskustvo, istaknuvši da su puno naučili od Luke Mihovilovića i kolega, a to su Petra Kovačić i Noel Smailbašić koji u alternaciji glume Kraljevića Edwarda, kao i Matea Kontošić i Una Baćac.

Pretpremijera je u petak u 9.30 sati, a reprize su u subotu, te potom predstava igra svaki dan od ponedjeljka 9. prosinca do subote 14. prosinca.

Ansambl predstave "Kraljević i prosjak"

Prijevod: Diana Zalar

Režija i glazba: Luka Mihovilović

Dramatizacija: Dora Delbianco

Scenografija: Paola Lugarić

Kostimografija: Desanka Janković

Oblikovanje svjetla: Elvis Butković

Koreografija: Andrea Gotovina

Stihovi songova: Lana Crnogorčić, Luka Mihovilović

Video projekcije i vizualni identitet predstave: Noemi Ribić

Asistentica pri projektu: Sanela Hasanbegović

Igraju polaznici Dramskog studija INK-a

Kraljević Edward: Petra Kovačić/Noel Smailbašić

Prosjak Tom: Noa Pavlinović

Baka Joanna Canty: Mirjana Andrić

Kraljica: Nola Kliček/Tara Buić

Miles Hendon: Moris Nikolić

Prosjakova majka: Lana Crnogorčić

Lord Hertford: Nina Peruško

Dječak za šibe, čuvari: Melissa Malešević/Mark Marić

Sluge, zatvorenici: Donata Butković/Alja Erjavec

Sestra Nan i Lady Jane: Katarina Crljenko, Matea Kontošić, Gaia Stojšić

Prosjaci, bakini sluge: Una Baćac, Tara Buić, Nola Kliček, Alja Erjavec, Noel Smailbašić, Karlo Nemet, Melissa Malešević, Mark Marić, Donata Butković, Petra Kovačić


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini