INK

HRVATSKA PRAIZVEDBA: "MACHIAVELLIJEV VLADAR" u petak premijerno u Puli

U predstavi, prema tekstu američkog redatelja i suvremenog dramskog pisca Garyja Gravesa koju je režirao Jasminko Balenović, glume Luka Juričić i Luka Mihovilović, a u pitanju je, kako je rekla ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić, uvijek aktualna tema, neovisno o tome što se približavaju izbori jer "otkad ima ljudi ima i težnje za vladanjem i upravljanjem"

| Autor: Mladen RADIĆ
(Snimio Manuel Angelini / INK)

(Snimio Manuel Angelini / INK)


"Machivellijev vladar" naziv je predstave koju će Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula premijerno prikazati u petak u 20 sati na Maloj sceni, što će biti i hrvatska praizvedba, najavljeno je jučer. U predstavi, prema tekstu američkog redatelja i suvremenog dramskog pisca Garyja Gravesa koju je režirao Jasminko Balenović, glume Luka Juričić i Luka Mihovilović, a u pitanju je, kako je rekla ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić, uvijek aktualna tema, neovisno o tome što se približavaju izbori jer "otkad ima ljudi, ima i težnje za vladanjem i upravljanjem".

Iznimno zahtjevan tekst

Priča je povijesna fikcija o susretu Niccolòa Machiavellija, iskusnog diplomata i istaknute ličnosti talijanske renesanse, autora slavne knjige "Vladar" (koja je objavljena posthumno) i tadašnjeg novog mladog vladara Firenze Lorenza II. de' Medicija kojem je Machiavelli svoju knjigu posvetio, a radi se o unuku Lorenza Veličanstvenog

- Redatelj Balenović posegnuo je za malim tekstom koji ima samo dva glumca u podjeli, ali je iznimno zahtjevan, rekla je Jeromela Kaić podsjetivši da su se u INK-u prilagodili epidemiološkim uvjetima fokusiravši se na male forme s malo glumaca. Predstavu s radili koristeći mahom vlastite resurse, a u ansamblu su osim spomenutih glumaca i redatelja, i autor glazbe Teo Tiani, kostimografkinja Desanka Janković, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, a scenografiju je napravio Goran Šaponja u suradnji s redateljem, a uglavnom se radi o scenografiji i kostimima iz fundusa kazališta. Tekst je prevela Ingrid Damiani Einwalter. Predstavu prati knjižica u izdanju Biblioteke INK-a, urednik je Miodrag Kalčić, fotografije je snimio Manuel Angelini, a tisak, pripremu, oblikovanje plakata i vizualni identitet napravio je Oleg Morović, a tisak i pripremu MPS.

Suvremeni kazališni triler

Tekst je odabrao Balenović, ovdašnjoj kazališnoj publici poznat po režiranju komedija, a predstava je napravljena s velikim entuzijazmom i profesionalnom odgovornošću svih zaposlenika u INK-u.

- Gledajući predstave u zadnjih godinu dana vidim da se stvara nova energija i nova "kemija" između publike i kazališta. Nakon što ova pandemija završi, kazalište odnosno predstave više neće biti iste, bit će neke nove energije podrške i suporta, kaže Balenović.

Kada je otkrio Gravesov tekst to je bila "ljubav na prvi pogled", nešto drugačije od onog što je radio zadnjih nekoliko godina u INK-u, komad koji je suvremeni kazališni triler.

- Radi se o pseudohistorijskom komadu, imaginarnom događaju koji ima u sebi dosta stvarnih, dokumentarnih događaja. Činjenica je da je Machiavelli svoje kapitalno djelo zaista pisao za Lorenza II. de Medicija, novog vladara. U povijesti ne postoji potvrda da se taj susret zaista i zbio, ali elementi postoje, pa pratimo njihov susret nakon 20 godina. Budući da komad dolazi iz sfere suvremene američke dramaturgije onda tu ima puno didaktičkih elemenata od kojih smo neke zadržali, a neke otklonili. Mene je najviše zanimao taj kazališni i ljudski odnos učitelja i profesora koji se susreću u promijenjenim životnim okolnostima, a i oni su drugačije osobe. To što se između njih dvojice zbiva bilo mi je izazov to postaviti i napraviti kazališnu predstavu. Na drugoj razini se otvara to vječno pitanje upravljanja - Firenza je na prekretnici, dolazi novi vladar i pitanje je u kojem smjeru će krenuti i kako će odgovoriti na postavljene izazove. To je paralela koja se povlači s današnjim društvom i koronom, mi smo uvijek na nekim počecima i tražimo kojim putem krenuti, objasnio je Balenović.

Profesionalni izazov

Machiavellija tumači Luka Juričić koji od vremena akademije nije imao priliku raditi jedan tako ozbiljan politički triler pa se u ovom slučaju pojavila i trema.

- Međutim, mi kao glumci uživamo u ovakvim formama gdje je sve na nama, igramo se i kreativni smo pa je proces na kraju bio izuzetno ugodan. Sretan sam i ponosan što imam prilike igrati u ovako važnom komadu, jer bez obzira što je smješten u 16. stoljeću, ovaj komad je jako aktualan i neke rečenice iz komada mogu se lako primijeniti na današnje događaje, kaže Juričić koji je zbog toga citirao jednu prigodnu rečenicu iz predstave, a koja glasi: "Pobjeda, a ne način na koji se postigla, donosi slavu".

I Luki Mihoviloviću, koji tumači Lorenza II. de Medicija je zanimljivo koliko se ovdje isprepliće povijesna pozadina s konstrukcijom koja je nastala na pozornici i u samom tekstu.

- Baš u tim temama i težini teksta stoji profesionalni izazov koji smo svi ovdje dobili, dodaje Mihovilović koji se identificirao s Lorenzovim izazovima.

Teodor Tiani, koji je publici u INK-u dobro poznat kao glumac, ovaj put je autor glazbe.

- Kada netko kaže Machiavelli onda su odmah asocijacije Monteverdi, Palestrina, Patavino... Ipak, za ovu predstavu je bilo potrebno staviti neke modernije zvukove, pa sam kalup za melodije pronašao u tom dobu, ali zvukovi i produkt svega toga su iz današnjeg vremena, pa je tako, kaže Tiani, nastao i taj glazbeni crossover u kojem ima svega.

Predstava traje sat vremena, a reprize su u subotu, ponedjeljak, utorak i srijedu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater