POST FESTUM

Bembo Fest - Prvi kazališni festivala malih formi održan je u Balama: USPJEŠNA TROMJESEČNA KAZALIŠNA AVANTURA NA MAGIČNOJ POZORNICI TRGA TOMASO BEMBO

Organizatori su ispunili najave: atraktivna glumačka i plesačka imena ovog ljeta na festivalsku pozornicu u Bale stigla su "iz Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske kako bi svojim duhovitim i provokativnim kazališnim pričama doprinijeli doživljaju Bala kao otvorenog mjesta za kreativni i kulturni dijalog" * Osim visoko podignute ljestvice u programskom dijelu festivala, važnost 1. Bembo Festa je i u tome što je među publikom iz tjedna u tjedan bilo sve više djece i mladih. Stoga je Prvi kazališni festival malih formi u Balama napravio konkretan i stvaran doprinos razvoju publike, a ne samo deklarativno i prigodničarski kao što to čine mnogi veći i dugovječniji festivali i institucije u kulturi

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA


Iznimne kazališne predstave iz međunarodnog programa, koje promišljaju važne društvene, općeljudske, ali duboko intimne, pokatkad i tabuizirane teme. Odlična posjećenost i zadovoljna publika koja u epidemiološki sigurnim uvjetima i zaista čarobnom ambijentu Bala, uz besplatan ulaz, prati predstave koje igraju na otvorenoj pozornici.

Uz to, festivalski program je osmišljen bez podilaženja publici, bez estradizacije i masovnosti po svaku cijenu. Sve je nekako baš po mjeri publike i u po mjeri Bala - mjesta dobre energije, koje je i ovoljetnim rođenjem novog kazališnog festivala potvrdilo da ima kvalitetno osmišljenu kulturnu politiku koja ide pod ruku s turizmom.

Dojmovi su to koji prate netom završeni Bembo fest - Prvi kazališni festivala malih formi u Balama, koji je održan od 17. lipnja do 17. rujna, u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine Bale i Turističke zajednice Općine Bale, a pod pokroviteljstvom Mon Perina d.d. i Glasa Istre. Festival, koji je publici donio čak 13 predstava iz međunarodnog kazališnog programa, bio je dio Prvog art simpozija u Balama.

Žanrovska i tematska raznolikost

"Predstave su izabrane prema kriteriju da izvođači - glumci potiču u sebi i publici potrebu za avanturom, za istraživanjem novih, neotkrivenih prostora čovječnosti, ljepote i smisla." Upravo je ta premisa bila i glavna odrednica koja je označila programski koncept 1. Bembo Festa.

Na festivalu, koji je trajao puna tri mjeseca, publika je svakog četvrtka, besplatno, imala priliku uživati u malim-velikim predstavama na otvorenoj pozornici središnjeg baljanskog Trga Tomaso Bembo, zasigurno jednog od najljepših na Mediteranu, a svečana izvedba ambijentalne predstave "Suze Svetog Lovre" odigrana je u uvali Colone u kampu Mon Perin.

Iz tjedna u tjedan publika je uživala (Snimio Dejan Štifanić)

Tako su zahvaljujući Bembo Festu Bale i ovog ljeta, usred turističke sezone, bile mjestom kreativnog susreta. Organizatori su ispunili najave: atraktivna glumačka i plesačka imena, ovog ljeta na festivalsku pozornicu u Bale stigla su " iz Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske kako bi svojim duhovitim i provokativnim kazališnim pričama doprinijeli doživljaju Bala kao otvorenog mjesta za kreativni i kulturni dijalog."

Osim visoko podignute ljestvice u programskom dijelu festivala, na radost publike, sve su predstave održane u sigurnom, ugodnom ambijentu uz pridržavanje epidemioloških mjera. Jedna od važnih činjenica 1. Bembo Festa bila je i u tome što je među publikom bilo iz tjedna u tjedan sve više djece i mladih koji su pozorno pratili predstave. Stoga je Prvi kazališni festival malih formi u Balama već u svom ovogodišnjem izdanju napravio konkretan i stvaran doprinos razvoju publike, a ne samo deklarativno i prigodničarski kao što to čine mnogi veći i dugovječniji festivali i institucije u kulturi.

Ecija Ojdanić u predstavi "Vla Vla Vlajland cabaret" (Snimio Miran Hajoš)

Bogatstvo 1. Bembo Festa bila je i žanrovska i tematska raznolikost predstava nastalih prema zanimljivim i iznimno aktualnim dramskim tekstovima. Na programu su pretežito bile monodrame, ali i druge manje kazališne forme, atraktivne plesne, ali i lutkarske predstave te poetski teatar. Sve predstave redom odlikovala je odlična glumačka, odnosno umjetnička igra. Točnije u Balama smo iz tjedna u tjedan, tijekom ljeta 2021., koje je označilo i početno popuštanje epidemioloških mjera vezanih za kulturna događanja na otvorenom, svjedočili radosti glume, plesa, poezije, i pjevanja.

Tako je bilo od samog početka kada je festival otvorila monokomedja o životu u izolaciji "Il bonsai ha i rami corti/Bonsai ima kratke grančice" koju su potpisali Giuseppe Nicodemo i Serena Ferraiuolo, a nastala je u produkciji Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke. U vrsnoj konkurenciji najboljom predstavom 1. Bembo Festa proglašena je predstava "Vla Vla Vlajland cabaret" Ivana Lea Leme iz produkcije Kazališta Moruzgva s izvrsnom Ecijom Ojdanić, a zajedno s publikom žiri (Bojana Ćustić Juraga, urednica kulture u Glasu Istre, Sandi Drandić, direktor Turističke zajednice Bale i Vesna Janko predstavnica publike) je odgledao i predstave: "Kod kuće/Kabul" Tonyja Kushnera u režiji Željka Đukića, "Mistero buffo" Daria Foa u režiji Lee Delong te "Tri žene" Vedrane Klepica u režiji Roberta Raponje iz produkcije Tigar Teatra, Osječkog ljeta kulture i Teatra Fort Forno.

Katica Šubarić u predstavi "Jedna od sestara" (Snimio Miran Hajoš)

Gledali smo i predstavu "Ja imam lutku u ormaru" Marie Ines Falconi u režiji Vjere Vidovigra iz Tigar Teatra, plesnu predstavu "Sabmarine: Individue(t)" Lare Frgačić i Endija Schröttera. Osebujnošću je zasjala predstava "Suze sv. Lovre" Tatjane Šuput u režiji Roberta Raponje iz Teatra Fort Forno, koja je igrala u Uvali Colone u kampu Mon Perin. Slovensko ljudsko gledališče iz Celja uprizorilo je u Balama predstavu "Večni otrok" Neve Semel redatelja Yonatana Esterkina, a Teatar VeRRdi "Školjku šumi" Slobodana Novaka u režiji Hrvoja Korbara.

Helena Minić Matanić u predstavi "Tri žene" (OLJK/Arhiva)

U rujanskoj festivalskoj završnici Teatar Fort Forno uprizoruje predstavu "Jedna od sestara" Kordelije Paladin redatelja Roberta Raponje s Katicom Šubarić, Kazalište Virovitica "Audijenciju" Vaclava Havela u režiji Dražena Ferenčine, a Teatar Fort Forno, Kazalište Virovitica i Umjetnička akademija u Osijeku festival zaključuju predstavom "U kažnjeničkoj koloniji" Franza Kafke u režiji Vjere Vidov.

Poetski teatar "Suze Svetog Lovre" u Uvali Colone u kampu Mon Perin (Snimila Bojana Ćustić Juraga)

Kultura i umjetnost u fokusu

Da su Bale zaista kulturu i umjetnost stavile u svoj fokus, a samo mjesto ima ozbiljniji, kvalitetniji i bogatiji kazališni program od nekih kazališnih kuća, dokaz je i festivalska završnica. Naime, pobjednička predstava 1. Bembo Festa proglašena je prve večeri Festivala mladog kazališta koji je počeo tek dva dana nakon završetka 1. Bembo Festa, za kojeg organizatori u narednoj godini najavljuju još bogatiji teatarski program.

Robert Raponja: Naredne godine i Mali Bembo Fest za djecu i roditelje

O tome koliko je zadovoljan ovoljetnim premijernim izdanjem Bembo Festa te što publika može očekivati naredne godine, Robert Raponja, idejni pokretač i prvi čovjek Teatra Fort Forno, prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, kaže: "Izuzetno smo zadovoljni recepcijom 1. Bembo Festa. Oživjeli smo Trg Tomaso Bembo 14 večeri , publika je dolazila u Bale s ciljem da doživi kazališnu avanturu u prekrasnom ambijentu. Tim smjerom osmišljavamo i naredno izdanje Bembo Festa. Kontinuitet programa osigurava vlastita produkcija, tako da ćemo uz gostujuće predstave imati i premijerne naslove. Pratit ćemo i dalje putanje ljudskih duša koje tragaju za smislom postojanja kroz različite teatarske žanrove: komedije, drame, glazbeni, plesni i operni teatar. Vjerujemo da ćemo dogodine organizirati Mali Bembo Fest namijenjen djeci i roditeljima. Zahvalni smo Općini Bale, Turističkoj zajednici Općine i Mon Perinu d.o.o. što su nam omogućili da stvaramo kazalište u kreativnom i poticajnom okruženju."

Sandi Drandić: Kulturni turizam kakav Bale zaslužuju

Prvim izdanjem Bembo Festa zadovoljan je i Sandi Drandić, direktor Turističke zajednice Općine Bale, koji ističe: "Ostvarili smo ono što smo zacrtali kada smo krenuli u planiranje sezone, a bilo je to još u ožujku kada je situacija s pandemijom bila dosta neizvjesna. Odlučili smo tada promijeniti koncept kulturnih i turističkih evenata u Balama i okrenuti se kulturnom turizmu jer smo vjerovali da su Bale spremne za tu promjenu i da zaslužuju da se odmaknemo od klasičnih i estradnih događanja. Bilo nas je iskreno malo čak i strah kako će publika reagirati na te promjene, ali smo sada iznimno zadovoljni kako je prihvaćeno svih ovih 13 predstava, koje su igrale od sredine lipnja do sredine rujna. Posebno nas veseli da je tu bila naša baljanska publika, ali i gosti koji su na predstave u Bale na Bembo Fest dolazili iz Pule, Rovinja, Vodnjana i susjednih mjesta.

Ekipa Teatra Fort Forno je složila iznimno kvalitetan program i vjerujem da će naredne godine Bembo Fest biti još bolje prepoznat te da će dodatno pozicionirati Bale na kulturnoj karti".

Dražen Šivak u predstavi "Mistero buffo" (Snimio Danilo Memedović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater