FESTIVAL MALIH FORMI

BEMBO FEST: O ženama poput nas koje se bore

U predstavi "Ljubi moj"(Ljubavi moja) nastaloj prema višestruko nagrađivanom tekstu irske dramatičarke Elaine Murphy u režiji Andreja Jusa, tri generacije žena iz jedne obitelji iznimno životno dojmljivo igraju Živa Selan, Barbara Medvešček i Anica Kumer

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Predstava "Ljubi moj" igrala je na slovenskom jeziku uz titlove na hrvatskom (Snimio Miran Hajoš)

Predstava "Ljubi moj" igrala je na slovenskom jeziku uz titlove na hrvatskom (Snimio Miran Hajoš)


Odličan, suvremen dramski tekst, tri vrhunske ženske glumačke interpretacije i zadovoljna kazališna publika - glavne su to značajke preksinoćnog programa 2. Bembo festa - Festivala malih formi u Balama.

Na Trgu Tomaso Bembo uprizorena je komična drama "Ljubi moj" (Ljubavi moja) iz produkcije Gledališča Celje. U predstavi nastaloj prema višestruko nagrađivanom tekstu irske dramatičarke Elaine Murphy u režiji Andreja Jusa tri generacije žena iz jedne obitelji iznimno životno dojmljivo igraju Živa Selan, Barbara Medvešček i Anica Kumer.

Opora životnost i vrsni humor

Predstava "Ljubi moj" donosi tri povezana, čvrsto isprepletena monologa koja na sceni sjedeći u stolcima duboko proživljeno govore, pripovijedaju tri članice iste obitelji - baka Rosa, kći Lydia i unuka Neli. Njihove obiteljski povezane priče, priče su triju generacija žena, a oblikuju duhovitu, toplu i dirljivu ispovjednu predstavu "o ljubavi, gubitku, samoći i otuđenosti u suvremenom svijetu." To je i priča o usamljenosti, o emotivnim pukotinama i njihovom zacjeljivanju. Ali i brzini i površnosti današnjeg življenja, o stresu, partnerstvu, nedostajanju, o ženama, o zaljubljenosti, o seksu, o majčinstvu, ali i smrti, napuštenosti, razočaranju, nadi, strahu, neizvjesnosti… Sve tri usamljene žene duboko proživljavaju emocionalnu krizu i bore se svaka sa svojim problemima i samoćom, tvoreći kazališnu priču koja plijeni prije svega oporom životnošću, ali i vrsnim humorom.

Baka Rosa ostaje bez bliskosti svog supruga, životnog partnera, koji na koncu teško bolestan nakon moždanog udara umire. Njena kći Lydia, prodavačica "na rubu živčanog sloma", koja svog supruga klošara nije vidjela sedam godina, započinje novu nenadanu ljubav nakon dugih i dubokih emotivnih traumi baš negdje u trenutku kada joj umire otac. Njena kći Neli, a unuka bake Rose, od razularene mlade partijanerice ulazi u avanturu samohrane majke, rađa sina i daje mu ime Ljubiša - Ljubo - po svom djedu. Tri žene na koncu u noći nakon sprovoda supruga, oca i djeda (p)ostaju ujedinjene u svojoj bliskosti.

Zanimljivo, zadivljujuće, duhovito

- Elaine Murphy opisala je svoju predstavu kao "zbrku svih žena koje je upoznala: vrijedne, ne pretjerano bogate, ne siromašne... žene poput nas koje se bore". U drami "Ljubavi moja" uspjela je uprizoriti jedan običan, mali život, zanimljiv, zadivljujući i duhovit da nas dirne, ističe se uz predstavu.

"Ljubavi moja" Elaine Murphy je odmah nakon premijere u Irskoj bila rasprodana na svim festivalskim reprizama, a osvojila je Dublin Film Festival. Bila je i iznenađujući uspjeh na Edinburgh Fringe Festivalu i prva irska produkcija koja je dobila najviše priznanje tog festivala, nagradu Carol Tambor Best of Edinburgh (2009).

Program 2. Bembo festa nastavlja se 14. srpnja na Trgu Tomaso Bembo kabaretskom predstavom "Demokracija" Zijaha A. Sokolovića, u kojoj on i glumi uz Dražena Šivka. Početak je u 21 sat, a ulaz je besplatan.

Organizatori festivala su Turistička zajednica Bale, Općina Bale, Mon Perin, Talijanski institut za kulturu i Teatar Fort Forno, a medijski pokrovitelj je Glas Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum