SPOJ SUVREMENOG I DREVNOG

"Antigona" Kazališta Ulysses gostuje u Solunu

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Kazalište Ulysses sutra gostuje u Solunu s predstavom "Antigona – 2000 godine kasnije". U Solunu se, naime, održava Treći susret mladih umjetnika jugoistočne Europe, a domaćin, Nacionalno kazalište sjeverne Grčke organizira taj susret od 9. do 19. rujna pod nazivom "Drevna drama i politika" u sklopu Međunarodne mreže antičke drame koju je inauguriralo grčko Ministarstvo kulture.

Cilj je da razni umjetnici različitih kultura rade predstave koje imaju osnovu u drevnoj drami, razmjenjujući stavove i pristupe, te da antičke tekstove izvode na suvremeni način. Umjetnici će imati priliku u Solunu razgovarati i s kolegama iz cijeloga svijeta.

S posebnim se zanimanjem očekuje gostovanje Ulyssesa, kazališta koje ima značajan međunarodni ugled. Redateljica predstave je Lenka Udovički, a dramaturginja Željka Udovičić Pleština. U predstavi igraju Maja Izetbegović, Rade Šerbedžija, Dženana Džanić, Ermin Bravo, Damir Urban, Katarina Bistrović-Darvaš i drugi.

Nastupaju i diplomirani studenti Odsjeka za glumu pri Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i studenti sa studija glume Sveučilišta u Rijeci. Predstava je nastala u koprodukciji s Međunarodnim teatarskim festivalom MESS iz Sarajeva. Predstava je dobila odlične kritike nakon što je 2015. godine premijerno izvedena na Tvrđavi Minor na Malom Brijunu i od tada se igra svake sezone.

- Ova predstava scenski propituje mitsku priču iz davnih vremena, priču koju je Sofoklo pisao i njome opisao vrijeme rađanja europske civilizacije u mukama, pobjede nad barbarizmom, i tako politički aktualno, kritički suvremeno zauvijek obilježio dramsko pismo koje poznajemo, kazala je dramaturginja Željka Udovičić Pleština.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater