POČINJE 16. SRPNJA

22. SEZONA TEATRA ULYSSES NA BRIJUNIMA: Otvorenje koncertom "Koza još ni krepala", za kraj premijera "Tramvaj zvan čežnja"

Uz dva koncerta krajem srpnja, Damira Urbana i neumornog Rade Šerbedžije, koji su uvijek spektakl za pamćenje, Ruta grupa Triglav, uz kazališta iz regije, u kolovozu dovodi još dvije glazbene poslastice, koncerte Pips, Chips & Videoclips i Hladnog piva

| Autor: Jurica Körbler
"Shakespeare ljetne noći"

"Shakespeare ljetne noći"


Koncertom istarskih glazbenika 16. srpnja počinje ovogodišnja sezona Kazališta Ulysses, još jedna u nizu koja će vjernoj publici omogućiti da vidi sjajne predstave na pozornicama kakve se malo gdje nađu u svijetu. Čarobni Brijuni bit će i ove godine, 22. po redu, mjesto susreta mnogobrojnih umjetnika, koji nekim nadnaravnim entuzijazmom guraju ovaj projekt, usprkos brojnim teškoćama koje Ulysses prate od prvog dana dolaska na otok.

Partizanski uvjeti, visoka produkcija

Jedna od njih, korona, ovog ljeta očito će biti u drugom planu. Bar nešto. Ostaju one stalne organizacijske teškoće koje Ulysses, nekim čudom, na kraju uvijek prebrodi, a prije svega ostaje nevjerojatni entuzijazam Rade Šerbedžije, Lenke Udovički i Duška Ljuštine, bez kojih bi ovo kazalište već davno napustilo Brijune. Na sreću i za hrvatsku kulturu to se nije dogodilo, pa će Ulysses i ovo ljeto promovirati ne samo vrhunsko kazalište, već i čudesan spoj kulture i turizma. A, budimo iskreni, da nema Ulyssesa, sva ljepota Brijuna ne bi bila dovoljna u vrijeme kada more i sunce već davno nisu preduvjet da turistička ljeta budu kompletna i uspješna.

A priča o povezanosti Brijuna i Ulyssesa svake je godine ista. Taj brend koji su stvorili glumci i entuzijasti ovog kazališta često nije prepoznat dovoljno, sve se u konačnici vrti oko novca koje Kazalište nema, a računi za boravak na Brijunima su iz godine u godinu sve veći. Svatko pomalo pomogne, tu su oni moćni poput Atlantic grupe ili Erste banke, a i razumijevanje Ministarstva kulture otkako je ministrica Nina Obuljen Koržinek sve je veće. Jedino što ostaje isto je to da glumci i sve prateće osoblje Ulyssesa dva mjeseca provede u gotovo partizanskim uvjetima, u devastiranim objektima koji se čudesno zovu "hotel", ali na to su se svi već privikli.

Foto

"Tko se boji Virginije Woolf"

Ova sezona počet će koncertom "Koza još ni krepala" na Malom Brijunu, dan poslije stalni gost Ulyssesa Zijah Sokolović u ljetnom kinu izvest će svoju predstavu "Lijevo desno glumac", pa slijedi jedna od uspješnica Ulyssesa, predstava "Shakespeare ljetne noći - varijacije", pogled na misli velikog književnika, 400 godina poslije njegovog života.

"Ovaj hommage teatarski će 'prošetati' gledaoca od Shakespearovog doba do danas, oslanjajući se na njegove sonete te odabrane motive kraljevskih kronika, tragedija, ali i mitskih scena ljubavnika. Riječ, pokret i glazba vode kroz dramaturšku strukturu koja će svoju priču tkati u suodnosu stiha i njegove scenske interpretacije i transformacije kroz ta četiri stoljeća. Prije svega s namjerom na razotkrije njegovu suvremenost koja odabranim scenama glasno progovara o (ne)društvenim okolnostima koje nas zatiču, o izbjeglicama, onima na vlasti i onima koji ih smjenjuju, o pojedincu izgubljenom u turbulentnim vremenima u potrazi za identitetom", najavljuju iz Ulyssesa predstavu za koju režiju potpisuje Lenka Udovički, a dramaturgiju Željka Udovičić Pleština.

Kazališta iz regije i koncerti

Dva koncerta krajem srpnja, Damira Urbana i neumornog Rade Šerbedžije uvijek su spektakl za pamćenje na Brijunima, a po 1650. put Zijah Sokolović izvest će svoju predstavu "Glumac je glumac". A onda opet jedna uspješnica Kazališta, "Tko se boji Virginije Woolf", nagrađivana predstava. "To je komad koji već pola stoljeća s lakoćom osvaja kazališnu i filmsku publiku, ogleda se u humornim elementima crne, mračne, divlje komedije, ali s elementima i melodrame, tragedije, slapsticka pa i satire te teatarski proziva i poziva na propitivanje društvenih konvencija na originalan i snažan način koji ovu dramu svrstava u antologijska ostvarenja svjetske dramske literature", kaže dramaturginja Željka Udovičić Pleština. Režiju ponovno potpisuje Lenka Udovički, a u predstavi briljira Šerbedžija, uz također sjajnu Katarinu Bistrović Darvaš.

Posljednjeg dana srpnja u ljetnom kinu na Brijunima bit će izveden autorski projekt Edvina Liverića i Nike Ivančić "Cabaret Valeska". Kolovoz na Brijunima počinje prošlogodišnjim hitom, Ionescovim "Nosorogom", koji je oduševio sve koji su došli na Mali Brijun. "Nosorog uzbuđuje, tjera na razmišljanje, straši, zasmijava, ali i postavlja pitanja. Mi se u njemu prepoznajemo: kad pristajemo uz trendove i postajemo većinsko krdo, kad se priklanjamo većinskom mišljenju iz straha od osude, kad štiteći karijere okrećemo glavu na drugu stranu", kažu u Ulyssesu za predstavu u kojoj briljiraju glumci, Bojan Dimitrijević, Mladen Vasary, Maja Posavec i drugi.

I ovog ljeta Ruta grupa Triglav dovodi kazališta iz regije, uz još dvije glazbene poslastice, koncerte Pips, Chips & Videoclipsa i Hladnog piva, te Shakespeareovog "Kralja Leara". Predstava koja se s iznimnim uspjehom izvodi još od osnutka Ulyssesa 2001. godine, na repertoaru je i ove sezone u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu. Naslovnu ulogu tumači Šerbedžija, kojemu je ovo, kako kaže, jedna od najdražih uloga u karijeri. Predstava je postala svojevrsni Ulyssesov zaštitni znak, a interes za nju i dalje ne jenjava. Odigrana je već 82 puta (od čega na tri gostovanja), pred uvijek prepunim gledalištem. Predstava počinje već pri ukrcaju publike u Fažani na brod za Mali Brijun, a nastavlja se na nekoliko lokacija na otoku.

Na kraju sezone, nova kazališna poslastica, premijera predstave "Tramvaj zvan čežnja". Ulysses još ne otkriva sve detalje, ali ovdje je uvijek zajamčen poseban kazališni doživljaj, nevjerojatan otok, vrhunska umjetnost i druženje za sjećanje. Ovogodišnja sezona trebala bi završiti koncertom Vlatka Stefanovskog, virtuoza na gitari, čiji su koncerti uvijek rasprodani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter