SVJETSKI DAN PRIPOVIJEDANJA

U Istarskom narodnom kazalištu preko priča do magije

| Autor: Mladen RADIĆ
Andrea Cetina, Tihomil Pletikos, Noel Smailbašić, Oriana Draguzet i Aleksandar Bančić (Snimio Dejan Štifanić)

Andrea Cetina, Tihomil Pletikos, Noel Smailbašić, Oriana Draguzet i Aleksandar Bančić (Snimio Dejan Štifanić)


U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula preksinoć su se predstavili polaznici i polaznice nove radionice storytellinga odnosno pripovijedanja koja je započela u listopadu prošle godine u sklopu Dramskog i plesnog studija INK-a. Bilo je to njihov prvi izlazak pred publiku koja se tiskala u Maloj dvorani, očito nadmašivši očekivanja voditelja radionice Aleksandra Bančića, tako da je jasno da će se idući put morati pronaći neki veći prostor.

No, za prvi put i ovo je bilo taman, kako za izvođače da pokažu što znaju, tako i za publiku da vidi i čuje nešto što u suštini i nije toliko novo, ali nije niti toliko često, a to je vještina pripovijedanja. Osim toga, povod je bio i Svjetski dan pripovijedanja koji se prekjučer obilježavao, a program je nazvan "Kamo nas priče vode" i četvero polaznica i polaznika odabralo je po jednu narodnu priču koju su preksinoć interpretirali publici da bi na kraju nastupio iskusni Bančić.

Andrea Cetina ispričala je priču iz Gruzije nazvanu "Tumač snova", Tihomil Pletikos svojim je pripovijedanjem vratio publiku u Istru, dok je Noel Smailbašić otišao do Rusije s pričom "Do koljena noge u zlatu, do lakata ruke u srebru", a Oriana Draguzet predstavila je priču o "Jacku i njegovom gospodaru" iz keltske mitologije, a Bančić je bio raspoložen za jednu priču iz Dalmacije. S obzirom da se radi o narodnim pričama bilo je tu puno magije, nevjerojatnih i natprirodnih događaja, neočekivanih obrata začinjenih humorom i akcijom koje održavaju pažnju publike.

Pripovijedanje nije samo jednolično govorenje, već se treba znati i ispričati priču, treba u to malo unijeti malo duha i učiniti priču zanimljivom onome tko je sluša. Bančić u tome iskustva što je već pokazao kroz svoje projekte "Štuorice od polnoći" i "Kantuon ćakulon" u kojima se odlično snašao, a sada je dobio priliku da to svoje znanje i iskustvo prenese na nove generacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater