Silvestrovo u kući Polesanich

Petra B. Blašković i Luka Juričić oduševili publiku u reprizi uspješne predstave

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Snimio Danilo Memedović

Snimio Danilo Memedović


Nakon točno godinu dana, u pulskoj Zajednici Talijana ponovno je upriličena vrlo dobra predstava "Veglione in casa Polesanich "(Silvestrovo u kući Polesanich), koju su osmislili, režirali i interpretirali na istrovenetskom dijalektu tipičnom za Pulu Petra B. Blašković i Luka Juričić.

Iako je predstava i lani polučila ogroman uspjeh i prikazana nekoliko večeri zaredom, i večeras je Zajednica Talijana bila dobro popunjena, a u publici su bili i brojni predstavnici pulskog i istarskog javnog i kulturnog života.

        Petra B. Blašković je pulska glumica s osječkom adresom, koja se često vraća rodnoj Puli gdje ostvaruje razne projekte i suradnje, a Luka Juričić, poznat po ulogama u Teatru Naranča, ali i u Istarskom narodnom kazalištu, sada je umjetnički voditelj zagrebačke Lude kuće.

        Zajedno su uspješno surađivali na projektu posvećenom Alidi Valli, za što su prije nekoliko dana nagrađeni posebnom nagradom

Festivala Art&More. O obitelji Polesanich priredili su i ljetnu verziju predstave, također vrlo uspješnu.

        Iako je ista predstava odigrana prije godinu dana, aktualna je, svježa, a sve se čini i - atemporalna. Supružnici u nekim godinama, pričajući vrlo živopisnim pulskim istrovenetskim dijalektom, čekaju djecu i unuku za blagdane, i pripremaju bogatu večeru. No, djeca ne dolaze, a tu se umiješala i korona, izolacija. Lani je to bilo itekako aktualno, a izgleda da je i sada aktualno i da će biti još neko vrijeme - makar na neki drugi način.

        Treba svakako pohvaliti vrlo bogat tekst što se same jezične komponente tiče - obilje poslovica, zavičajnih momenata i specifičnosti, a onima rođenim recimo sedamdesetih godina prošloga stoljeća, čini se da gledaju živote svojih puležanskih nonića, koji su se upravo tako izražavali, gunđali, prigovarali, a voljeli se i poštovali.

            Petra i Luka ispraćeni su ovacijama oduševljene publike te pokazali kako je i u naizgled jednostavnim formama moguće ostvariti sjajne uloge.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater