GOSTOVANJE

"Priručnik za djevojke" i "Pravi izbor?" pred pazinskom publikom

| Autor: Mladen RADIĆ
"Priručnik za djevojke" (Snimio Manuel Angelini/INK)

"Priručnik za djevojke" (Snimio Manuel Angelini/INK)


Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Dramski i Plesni studio Istarskog narodnog kazališta u petak gostuje u Pazinu. Na velikoj sceni Spomen doma izvesti će koreografiju "Priručnik za djevojke" i predstavu forum-kazališta "Pravi izbor?" u tri termina od kojih su dva za učenike osnovnih i srednjih škola u Pazinu, a predstava u 19 sati otvorena je za građanstvo.

Nije lako biti djevojka

- U današnjem svijetu nije lako biti djevojka. Stoga su ove snažne, osebujne, ponosne, pametne i suvremene mlade djevojke ironično osmislile "Priručnik za djevojke" kako bi "olakšale i pomogle" svima onima koji možda ne znaju ili se pitaju kakva bi djevojka, zapravo, trebala biti. Ova kratka koreografija, neverbalnog karaktera, samo je skeč postavljen na scenu. Tema je zaista važna i velika te ju je potrebno iznova preispitivati, obrađivati te se oduprijeti bilo kakvom obliku diskriminacije, ističe se u najavi koreografije "Priručnik za djevojke", čije su izvođačice Anna Štifanić, Barbara Bahtak, Katja Honović, Lara Abramović, Lena Devedžić, Lucija Radolović, Maria Burić, Nina Brajković, Pavla Grgić, Petra Mohorović, Petra Trajčeski i Zora Cvijanović, a voditeljica je Andrea Gotovina.

"Pravi izbor?" interaktivna je predstava koja govori o nasilju u adolescentskim vezama. Kroz priču predstavljaju se likovi koji se međusobno isprepliću u složenim međuljudskim odnosima. Ovo je priča o dvoje mladih, Aurori i Lukasu, koji se susreću i zaljubljuju. Ispočetka skladan odnos pretvara se u neravnopravan odnos dvoje mladih bića. Aurora će se morati suočiti s velikim problemom za koji nije bila spremna.

Kazalište potlačenih

Forum-kazalište spada u skupinu tehnika koja se naziva Kazalište potlačenih, a koje je razvio brazilski redatelj, pedagog, humanist Augusto Boal. Ovaj sistem kazališnih vježbi, igara, tehnika ima za cilj razviti kod potlačenih ljudi (potlačeni su svi oni kojima je potpuno ili djelomično oduzeto pravo na dijalog) kazališni jezik kao osnovni ljudski jezik kojim mogu komunicirati s drugim društvenim subjektima i izraziti svoju volju i svoje želje. Samim tim Kazalište potlačenih potiče ljude na djelovanje. Zbog svoje dinamizirajuće prirode forum-kazalište je najraširenija tehnika Kazališta potlačenih. Predstava forum-kazališta započinje odigravanjem scena kroz koje se publika upoznaje s protagonistom, ostalim likovima, situacijama u kojima se razotkriva problem (tlačenje) koji protagonistu muči, a ne može ga riješiti. Publika je tada pozvana da zamjeni protagonista i, na taj način odigravajući svoj prijedlog u prostoru scene nudi moguća rješenja. Tijekom forum-predstave razvija se konstruktivan dijalog koji u svojoj srži sadržava aktivno sudjelovanje gledatelja. Interakciju između gledatelja i glumaca na sceni moderira osoba u ulozi Džokera (Kuringa).

U predstavi "Pravi izbor?" sudjeluju Barbara Božac, Marko Kozlica, Tea Stupar, Noel Smailbašić, Natali Milovan, Sanja Ibrišagić i Matea Kontošić a Kuringa je Marijana Peršić.

"Pravi izbor?" je forum-predstava nastala 2016. kao rezultat radioničkog rada ondašnjih polaznika srednjoškolaca, u suradnji s dramskim pedagozima INK-a i stručnom suradnicom iz Sigurne kuće Istra.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater