VEČERAS OTVORENJE IZLOŽBE

ZAVIČAJNA GALERIJA CRNOBORI: Ljekovito bilje Mediterana na umjetničkim djelima

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Kristina Tamara Franić Kučiš

S početkom u 20 sati u Zavičajnoj galeriji Crnobori u Banjolama danas će biti otvorena izložba "Ljekovito bilje Mediterana na umjetničkim djelima". Kustosica je Kristina Tamara Franić Kučiš.

- Šarene, mirisne, lijepe ili trnovite, nisu sve biljke jestive ili otrovne. Neke nam donose zdravlje, neke mudrost, a neke radost putem najzanosnijih esencija mirisa zarobljenih u bočici parfema. Biljke su za nas tihe, samozatajne, tajnovite. Ponekad čujemo samo pokoji šušanj njihovih stapki ili lišća u milozvučnoj simbiozi s vjetrom. Međutim, one nisu tako tihe kako se to nama čini. One imaju svoj govor, komuniciraju sa svijetom, ali na drugoj frekvenciji zvuka koju ljudsko uho ne može percipirati. One imaju memoriju, inteligenciju i moć. Ponekad toliku moć kojom mogu ugasiti nečiji život sa samo par kapi svoje otrovne esencije. One su naše hraniteljice, ljekaruše i suci, sve po nekoj višoj sudbi koja nam je darovana s razlogom. Instinktivno, ljudi su od pradavnih vremena vjerovali u moć biljaka i odnosili se prema njima sa zahvalnošću i ljubavlju sve do današnjih dana kada je farmaceutska industrija toliko zasjenila uporabu biljaka u ljekovite svrhe, a prehrambena industrija zatrla vrijednosti tek ubrane hrane koja još u sebi nosi energiju života, tako da je svijest o važnosti biljaka i znanje o njihovoj korisnosti danas gotovo palo u zaborav, veli kustosica.

Botanička i simbolička pojavnost biljaka prati likovnu kulturu od pradavnih vremena, od neolitskog razdoblja, odnosno od samih početaka čovjekove potrebe za vizualizacijom vlastitog postojanja i potrebe ostavljanja materijalnih tragova o viđenju svijeta koji ga okružuje.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum