GALERIJA CRNOBORI U BANJOLAMA

PETER WIRTH: Fragmenti prošlosti uglazbljeni u novu objektivnost

| Autor: Vanesa BEGIĆ
S otvaranja izložbe

Peter Wirth ima niz održanih koncerata i izložbi fotografija u svojoj zemlji, a sada se svojim fotografijama prvi puta predstavio hrvatskoj publici

Nedavno je u Zavičajnoj galeriji Crnobori u Banjolama povjesničarka umjetnosti Kristina Tamara Franić otvorila izložbu umjetničkih fotografija Austrijanca, profesora glazbe Petera Wirtha koji je na izložbi predstavio svoje fotografije, kao i vlastite skladbe koje je izveo na ksilosintesajzeru.

Povjesničarka umjetnosti i nezavisna kustosica Kristina Tamara Franić ovakvim izložbama već godinama uspješno potiče i nastavlja međunarodnu, kulturnu suradnju i promovira Općinu Medulin i Banjole.

Lomografija

Peter Wirth ima niz održanih koncerata i izložbi fotografija u svojoj zemlji, a sada se svojim fotografijama prvi puta predstavio hrvatskoj publici. Kao jazz glazbenik nastupao je ranijih godina u Grožnjanu i Balama.

- Peter Wirth je poklonik lomografije, stila fotografiranja bez ikakvog, prethodnog namještanja motiva, podešavanja postavki objektiva i poštovanja klasičnih pravila fotografiranja, što dopušta korištenje nekvalitetnih fotoaparata koji propuštaju svjetlo te starih filmova čime se postižu neobični efekti. Peter secira motive svojih starih fotografija i ponovo ih sklapa numizmatičkom strpljivošću sveca, ne samo zbog estetskog sklada, jer oni to već neupitno imaju, već zbog intelektualne razigranosti muzičara koji nastoji uglazbiti pojedine fragmente prošlosti u novu objektivnost. Na nekim fotografijama umjetnik poseže za tehnikom kolorističke intervencije s eksplicitnom sklonošću prema komplementarnosti i ekspresivnosti kolorita, veli Franić.

Lijepe fotografije

Ona ističe da "autor stvara lijepe fotografije ugodne oku koje nadahnjuju i bude znatiželju bez loših poruka, bez dramatičnih stupica, kataklizmičkih ugođaja i bez ishlapjelih ideja svrhe modernog doba, onom nimalo kažnjivom radoznalošću koja nas tjera da nešto više doznamo o svijetu koji ne primjećujemo. Peter nas, poput prekaljenog voajera, upućuje na običnom oku nevidljiv svijet koji pomoću njegove kreativnosti i talenta počinjemo prepoznavati i u njemu uživati".

Austrijski umjetnik Peter Wirth je profesor glazbe koji se već gotovo četrdesetak godina bavi i umjetničkom fotografijom. Iza sebe ima niz održanih koncerata, izdanih CD albuma i nekoliko samostalnih izložbi. Njegove su fotografije eksperimentalne, istraživačke, nadrealne – poput njegove glazbe. Poigrava se kolažiranjem više digitalnih fotografija u jednu.

Organizator izložbe je udruga Arsa Nova koja se već nizom godina bavi promoviranjem umjetnosti putem organizacija likovnih izložbi, pokrovitelj izložbe je Općina Medulin, a donator Turistička zajednica Općine Medulin.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini