IZLOŽBA

U povodu 77. obljetnice osnivanja Talijanskog bataljuna "Pino Budicin": "MANCANO ALL’APPELLO – NIJEMA PROZIVKA" U MUZEJU GRADA ROVINJA

| Autor: Gabrijela DOBROVIĆ
Izložba se može razgledati do 23. rujna

Izložba se može razgledati do 23. rujna


U povodu 77. obljetnice osnivanja Talijanskog bataljuna "Pino Budicin" u Muzeju grada Rovinja otvorena je izložba "Mancano all’appello – Nijema prozivka".

Podsjetimo, prošlogodišnje prisjećanje na ovaj događaj koji se zbio 4. travnja 1944. godine, obilježeno je u samom jeku pandemije, stoga je izložba bila prilagođena i predstavljena virtualno, u suradnji s Vizualiom, no sada će, uz određena epidemiološka ograničenja, Rovinjci i ostali posjetitelji imati priliku ovaj projekt pogledati i uživo u muzeju.

"Mancano all’appello – Nijema prozivka", koja svoje ime duguje naslovu knjige Arialda Demartina, osmišljena je kao 360° mapping projekcija, a prikazuje lokacije pogibije i/ili nestanka pripadnika Talijanskog bataljuna "Pino Budicin" kao i njihovih preteča. Uz prikaz područja oko sela Gojak i Sv. Petra u okolici Ogulina, gdje su živote izgubili mnogi pripadnici bataljuna, na projekciji su prikazana i njihova imena i prezimena te fotografije koje su sačuvane u muzejskom fundusu.

"Ovom se izložbom prisjećamo naših heroja koji su se suprotstavili jednom od velikih zla 20. stoljeća. Svoju borbu protiv nacifašizma započeli su 4. travnja 1944. godine te su ratujući pod zvijezdom petokrakom, budicinovci postali dijelom svjetske antifašističke koalicije koja je u konačnici iz svoje borbe izašla kao pobjednik", kazao je rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga.

Izložba je realizirana uz podršku Grada Rovinja, pa su tako, osim gradonačelnika, otvorenje uveličali rovinjski dogradonačelnik Marino Budicin, gradski vijećnik David Modrušan, a izložbu su posjetili i članovi UABA Rovinjštine.

Izložbu se može pogledati do 23. rujna u radno vrijeme Muzeja: od 10 do 18 sati , s pauzom od 12.30 do 13.30 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of