28. EX TEMPORE

U Grožnjanu do nedjelje Međunarodna likovna manifestacija u Gradu umjetnika

Još jučer su umjetnici počeli pečatirati svoja platna za sudjelovanje na likovnom natječaju kojega su organizatori raspisali na temu istarskog krajolika i Grožnjana, a već danas bogat program trodnevne manifestacije počinje likovnom radionicom za učenike bujske Talijanske osnovne škole. Kruna događanja je nedjeljna izložba na grožnjanskim ulicama

| Autor: Luka JELAVIĆ
Grožnjanski Ex tempore

Grožnjanski Ex tempore


Po tradiciji, kraj grožnjanskog ljeta punog raznovrsnih sadržaja označava međunarodna likovna manifestacija Ex tempore koja će ove godine u Gradu umjetnika doživjeti svoje 28. izdanje. Još jučer su umjetnici počeli pečatirati svoja platna za sudjelovanje na likovnom natječaju kojega su organizatori raspisali na temu istarskog krajolika i Grožnjana, a već danas program trodnevne manifestacije počinje likovnom radionicom za učenike bujske Talijanske osnovne škole. U 18 sati u koncertnoj dvorani bit će predstavljena monografija o nekadašnjoj luci Bastija na Mirni ispod Grožnjana. Autor monografije je Gaetano Benčić, a nakon prezentacije monografije slijedi koncert Kristiana Marušića i Lore Pavletić uz klavirsku pratnju Nade Matošević.

Subotnji program počinje u grožnjanskoj loži koncertom istromletačke glazbe u organizaciji Muzeja narodnih glazbala u Završju, a u 18,30 sati u loži i Gradskoj galeriji Fonticus bit će otvorena druga izložba iz serije posvećene likovnoj manifestaciji Ex tempore i autorima koji su sudjelovali na natječaju prethodnih godina. Ovom prigodom stalnom postavu predstavljenom prošle godine bit će dodani radovi još 20 autora. Za 19 sati je najavljen kulturno – umjetnički program u režiji Zajednice Taljana Grožnjan, koji će se održati u Kazalištu.

Nedjelja je, po tradiciji, dan posvećen likovnim umjetnicima koji sudjeluju na natječaju, ali i zbog drugih popratnih sadržaja u nedjelju se u Grožnjanu okupi najviše posjetitelja. Program u prijepodnevnim satima počinje glazbom s nizom izvođača, od 14,30 sati slijedi za posjetitelje degustacija crvenih vina lokalnih proizvođača, izložba gljiva i bijelog tartufa. Cijeli dan po zidovima duž ulica Grožnjana bit će izložene slike i drugi radovi pristigli na natječaj, a posebna komisija će odabrati najbolje, a njihova će odluka biti službeno objavljena u 17 sati na terasi Belveder. Podsjetimo, prva nagrada iznosi 2.500 eura, druga 1.500 eura, treća 1.000 eura, Općina Grožnjan daje svoju nagradu od 5.000 kuna, a netko od mladih autora može dobiti nagradu u vidu samostalne izložbe u galeriji Fonticus.

Organizatori i ovogodišnje manifestacije su Talijanska unija u Rijeci, Narodno sveučilište u Trstu, Općina i Zajednica Talijana Grožnjan, uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH i državnog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom