IZLOŽBA

U Galeriji HDLU-a Istre izlaže 27 autora: IMA LI UMJETNOSTI NAKON INTERNETA? IMA!

| Autor: Mladen RADIĆ
S otvorenja izložbe (Danilo MEMEDOVIĆ)

S otvorenja izložbe (Danilo MEMEDOVIĆ)


To pitanje postavila je Iva Gašparić i prilično zanimljive odgovore dobila kroz slike, skulpture, video ali i kroz riječ, napisane odgovore koji prate većinu radova

U Galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre izloženi su radovi 27 umjetnika i umjetnica, no ne radi se o nekoj blagdanskoj izložbi, već su oni tu kako bi odgovorili na pitanje "Ima li umjetnosti nakon interneta?". To pitanje postavila je Iva Gašparić i prilično zanimljive odgovore dobila kroz slike, skulpture, video, ali i kroz riječ, napisane odgovore koji prate većinu radova, tako da su ovaj put autori objasnili što su htjeli reći odnosno pokazati. Neke od tih objašnjenja treba pročitati više puta, no neka su kristalno jasna poput obrazloženja Milana Marina. On piše: "Sve je, pa tako i umjetnost, u kretanju i promjeni. Opstanak umjetnosti nije upitan".

Još direktniji je Fulvio Juričić koji je na bijelom slikarskom platnu samo napisao "IMA", a i većina odgovora završava pozitivno, premda se do tog zaključka dolazi na različite načine.

- To je tema koja me muči još od fakulteta, dobrih 20 godina, jer se tada pojavio internet u mom životu. Tada sam primijetila da neću biti novi Picasso a vjerojatno smo svi mi shvatili da, što više uzimamo informacija, da nismo toliko jedinstveni kao što smo mislili. Sada je tu ona dvostruka oštrica gdje ne znamo da li da nastavimo dalje i da se borimo s vjetrenjačama ili da jednostavno odustanemo od svega, ali to bi bilo jako loše, rekla je Gašparić otvarajući izložbu uz predsjednika HDLU-a Istre Milana Marina.

Obrazloženje

Autori koje je umjetnički savjet odabrao da budu predstavljeni na ovoj izložbi kao odgovor na njen tekst pokazali su da umjetnost postoji nakon interneta i da svatko ima svoje obrazloženje koje je Gašparić stavila uz rad.

- Kada dođete negdje na izložbu najčešće ljudi koji nisu iz struke, a ipak su bitni kao publika, dođu i nemaju pojma o čemu se radi. Autoru nije bila dužnost odgovoriti tekstualno, a tamo gdje je odgovorio ja sam ga doslovno citirala. Izjava autora stoji uz rad, pa pogledajte, prosudite ima li to smisla ili nema. Uvijek možete porazgovarati s autorom i to je nekako najkvalitetnije, smatra ona.

Njen odgovor na pitanje koje je sama postavila je pozitivan uz dozu opreznosti.

- Ima li umjetnosti nakon interneta? Izgleda da je ima. Imamo tu cijelu izložbu odgovora na to pitanje, kaže Gašparić.

Za radove kaže da su raznoliki, neki su duhoviti, neki su tehnički zahtjevniji...

Napomenula je da će, u skladu sa suradnjom koju je HDLU Istre pokrenuo s gradovima Istre, ovaj projekt podržati Grad Poreč koji će dodijeliti grand prix od tri tisuće kuna odabranom radu, a radovi će biti prezentirani u Maloj galeriji porečkog Pučkog otvorenog učilišta tako da priča ide dalje, a iduće godine HDLU Istre planira barem četiri projekta.

Autori

Na izložbi izlažu Tomislav Brajnović, Denis Sardoz, Milan Marin, Karlo Paliska, Roberta Weissman Nagy, Roberta Vilić, Dražen Turković, Iva Džaja, Fulvio Juričić, Slavica Marin, Silvana Konjevoda, Lovorka Lukani, Petra Brnardić, Davor Kliman, Gorana Težak, Branko Gulin, Gordana Majnarić, Barbara Cetina, Vera Kos Paliska, Ljiljana Vlačić, Jadranka Ostić, Nataša Bezić, Mirta Grandić, Marko Gugić, Ivan Midžić, Tanja Pećanić i Sanja Simeunović Bajec. Izložba se može razgledati do 30. siječnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini