IZLOŽBA U GALERIJI MAKINA

"SLIDE OPERATOR" DEJANA ŠTIFANIĆA: Fotografije-slike koje pričaju epsko-lirske priče

Najnoviji radovi Dejana Štifanića, fotografa i fotoreportera našeg lista, u biti i nisu (samo) fotografski radovi, nego i puno više od toga. To su i slike koje pričaju lirske i epske priče, svijetle i tamne, koje donose duh i dah jednoga vremena, a ujedno i eksperiment

| Autor: Vanesa BEGIĆ


U sklopu programa Dođi u grad/Vieni in citta' u pulskoj Galeriji Makina otvorena je izložba umjetničkih radova fotografa i fotoreportera našeg lista Dejana Štifanića naslovljena "Slide Operator".

Na samome otvorenju, a gdje se okupila brojna publika, Hassan Abdelghani, voditelj Galerije Makina, sjetio se kako je Dejan Štifanić bio jedan od prvih, koje je upoznao u Puli kada je došao ovdje živjeti, te da su ubrzo postali dobri prijatelji. Stoga mu je posebno drago da se upravo u Makini otvara Štifanićeva sasvim posebna izložba.

Svjetlosni zapis

"U fotografskom žargonu slide označava dijapozitiv film, dias ili jednostavno pozitiv film. U svijetu analogne fotografije ta vrsta filma, najčešće u koloru, smatrana je najkvalitetnijim materijalom za svjetlosni zapis. I danas, prema nekim svojstvima nadmašuje digitalni zapis gustoćom, intenzitetom boja, toplinom. Ili onim 'nečim' što film ima."

(Snimio Danilo Memedović)

Tako je i Dejan Štifanić definirao svoje najnovije fotografske radove koji u biti i nisu (samo) pravi fotografski radovi, nego i puno više od toga. To su i slike koje pričaju lirske i epske priče, svijetle i tamne, koje donose duh i dah jednoga vremena, a ujedno i eksperiment, nešto posve novo za pulske izložbene prilike. Iako, podsjetimo, Štifanić nije prvi put zaokupljen eksperimentalnom fotografijom, a pokazao je to prije tri godine na jednoj od svojih izložbi upravo u ovome izložbenom prostoru.

- Ideja 'Slide Operatora' bila je reinterpretirati postojeće slike na način da sam filmove (mal)tretirao različitim kemikalijama, bojama i drugim sredstvima, umetao u projektor, projicirao na papir i na koncu fotografirao, u trenutku koji sam ocijenio

(Snimio Danilo Memedović)

ključnim tijekom procesa, zapisao je Štifanić o ovoj svojoj novoj izložbi te o seriji izloženih radova većeg formata koji donose i elemente i momente mistike.

Kemija i energija

Štifanić je kazao da je u ovom zanimljivom, osebujnom procesu i "provokator", inicijator, pratitelj i svjedok dezintegracije slike, odnosno rađanja nove, u što je utkao dio svoje energije, entuzijazma, svog poimanja umjetnosti pa je zato, kako i sam navodi, rezultat takvog postupka uvijek donekle i subjektivan.

(Snimio Danilo Memedović)

Zato je i istaknuo da je čar ovog procesa u tome što se svaki dijapozitiv u srazu s kemijom i energijom drukčije ponaša i rezultira neočekivanim, što je upravo i važno te posebno za rezultate izložbe.

Ova je izložba, što se samih radova i njihove unutarnje semantičke konstrukcije tiče, optimističnija od prethodne, slične po nekim izvedbenim principima, premda je ova izložba u biti i nešto posve novo.

Dejan Štifanić rođen je 1974. godine. Dugogodišnji je fotoreporter Glasa Istre. Voditelj je i osnivač udruge Studio KaPula u Društvenom centru "Karlo Rojc". Član je Zadruge Praksa. Autor je više izložbi koje uključuju fotografiju, video, kazalište i film.

(Snimio Danilo Memedović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater